BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Śmiglak Magdalena, Zielińska Anna
Tytuł
Information as Aided Factor on Price Riska Management in Chosen Meat Enterprises in the Wielkopolska Region
Informacja jako czynnik wspomagający zarządzanie ryzykiem cenowym w wybranych zakładach mięsnych Wielkopolski
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 3, s. 210-213, wykr., bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł mięsny, Zarządzanie ryzykiem, Zarządzanie cenami, Informacja w podejmowaniu decyzji, Instrumenty pochodne
Meat industry, Risk management, Administered prices, Information in decision making, Derivatives
Uwagi
summ.
Abstrakt
Informacja jest niezbędna przy podejmowaniu decyzji gospodarczych, a jej brak uniemożliwia funkcjonowanie podmiotów na rynku. Celem artykułu było zwrócenie uwagi na informację, jako czynnik wspomagający zarządzanie ryzykiem w sytuacji niekorzystnej zmiany cen surowców i artykułów rolnych, na przykładzie badań przeprowadzonych w zakładach mięsnych Wielkopolski. W artykule przedstawiono wyniki składającej się z trzech pytań ankiety przeprowadzonej wśród kierowników badanych wielkopolskich zakładów mięsnych (dzielonych na małe - do 7,5 tony przerobu/tydzień, średnie - powyżej 7,5 do 20 ton przerobu/tydzień oraz duże - powyżej 20 ton przerobu/ tydzień), na temat (1) źródeł pozyskania informacji niezbędnych przy ustalaniu ceny surowca rzeźnego, (2) czynników wpływających na ustalanie ostatecznego poziomu cen wyrobów mięsnych oraz (3) stanu wiedzy na temat narzędzi zarządzania ryzykiem ceny. Okazuje się, że małe i duże zakłady mięsne pozyskują informacje o kształtowaniu się ceny surowca rzeźnego z lokalnych punktów skupu, natomiast zakłady średniej wielkości od aktualnych dostawców. Ponadto, do najważniejszych czynników wpływających na poziom cen wyrobu mięsnego w badanych zakładach, respondenci zaliczyli czynniki marketingowe (głównie negocjacje). Badania wykazały nieznajomość i brak wykorzystania instrumentów pochodnych w zarządzaniu ryzykiem cenowym. Taki stan rzeczy częściowo wynika z braku instytucji i organizacji udzielających fachowych porad nt. możliwości praktycznego ich wykorzystania w celu zabezpieczania cen zakupu surowca rzeźnego, tym samym wpływając na stabilizująco na poziom uzyskiwanych dochodów badanych zakładów mięsnych. (abstrakt oryginalny)

The study was conducted to identify information as aided factor on price risk management in chosen meat enterprises in the Wielkopolska Region. The data originate come from the survey conducted among 75 out of 274 meat enterprises active in Wielkopolska which fulfilled specific requirements. All enterprises were divided into three-size categories: small, medium and large according to their weekly meat proceeding power1. All meat enterprises were selected from those which: a) received permission for producing and selling meat within Poland, b) fulfilled hygenic and sanitary requirements, c) have enforced HACCP. In the article there are presented and explained three questionnaire questions on (1) main sources of information on price of slaughter, (2) influence of chosen factors establishing final price of meat products, (3) level of knowledge on market price risk managing tools among examined meat enterprises in Wielkopolska. Results lead to conclusion that entrepreneurs act as homo economicus and are keen on decreasing risk of price volatility in the polish meat sector. Unfortunately, meat entrepreneurs do not use the whole spectrum of price risk managing tools. Results show diversity in given answers in the accordance to the size of a company. High and brutal competition among enterprises in the polish meat section force entrepreneurs to produce on an extremely low income margin which influence producers attitudes toward risk and their choice of risk managing tools. To reduce price risk, it is advised to gain more knowledge and implement more diverse usage of price risk managing tools. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Meuwissen M.P.M., Huirne R.M.B., Hardaker J.B. 2001: Risk and risk management: an empirical analysis of Dutch livestock farmers. Livest. Prod. Sci. 69, 43-53.
  2. Milewski L. 2004: Powiązania ekonomiczne i marketingowe rolnictwa z przemysłem mięsnym w Polsce na przykładzie rynku żywca wieprzowego. SGGW Warszawa, 167.
  3. Polish Statistic Agency. Roczniki Statystyczne GUS: 2004-2006.
  4. Schmitz A. 1984: Commodity Price Stabilisation, The World Bank Staff Working Papers Nr 668. Washington D.C.,USA,54.
  5. Simmons P. 2002: Why do farmers have so little interest in futures markets? Agricultural Economics 27, 1-6, 5-6, www.elsevier.com/locate/agecon
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu