BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Ziętara Wojciech
Tytuł
Organizacja i ekonomika gospodarstw ekologicznych w Niemczech
Organization and Economics of Organic Farms in Germany
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 3, s. 239-246, tab., bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Rolnictwo ekologiczne, Ekonomika rolnictwa, Koszty, Dochody rolnicze, Analiza porównawcza
Ecological agriculture, Agricultural economics, Costs, Farm household income, Comparative analysis
Uwagi
summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono organizacyjne i ekonomiczne aspekty gospodarstw ekologicznych na tle gospodarstw konwencjonalnych w Niemczech w latach 2002/2003-2004/2005 i w UE. Gospodarstwa ekologiczne w UE dysponują większą powierzchnią użytków rolnych w porównaniu do średniej powierzchni w poszczególnych krajach, uzyskują niższe plony i wydajność mleczną krów. Poziom przychodów jest zbliżony w obydwu grupach gospodarstw, natomiast gospodarstwa ekologiczne uzyskują wyższy poziom zysku, dzięki niższym kosztom i wyższym płatnościom środowiskowym.

This paper presents organizations and economics of organic farms in comparison for conventional farms in Germany. Research based on data of both groups of farms from agricultural reports of ministries of food and consumptions in Germany. In LIE countries, organic farms have area bigger than country average farm area. Organic farms in Germany in comparison with conventional farms, had bigger resources of-work (about 31%), higher number of cows about 21%, lower milk yield per cow (about 16%), lower yields of wheat (about 46%) and potatoes (about 31%), lower production inputs about 31% and higher profit about 25,6%, which was the result environmental subsidies. After elimination of environmental subsidies, profit from ecological farms would be lower about 28% t han conventional farms. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Agrarpolitischer Bericht der Bundesregierung 2005: Bundesministerium für Verbraucherschutz. Ernährung und Landwirtschaft.
  2. Bechmann A. 1987: Landbauwende, Gesunde Landwirtschaft - Gesunde Ernährung. Vorschlage für eine neue Agrarpolitik. G. Fischer Verlag, Frankfurt nad Menem.
  3. Ernährungs- und agrarpolitischer Bericht der Bundesregierung 2003. 2004: Bundesministerium für Verbraucher-schutz. Ernährung und Landwirtschaft.
  4. Kośmicki E. 1993: Tendencje rozwojowe rolnictwa na świecie i w Polsce. [W:] Rolnictwo ekologiczne - od teorii do praktyki. Stowarzyszenie Ekoland, Stiftung Leben &Umwelt.
  5. Malak-Rawlikowska A. 2005: Ekonomiczne i organizacyjne skutki wprowadzenia systemu regulacji produkcji mleka w wybranych krajach Unii Europejskiej i w Polsce na przykładzie systemu kwotowania produkcji mleka. Wydawnictwa SGGW.
  6. Woś A. 1992: Rolnictwo zrównoważone ("Sustainable Agriculture"). Zagadnienia Ekonomiki Rolnej nr 2.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu