BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gołembski Marcin
Tytuł
Rozwiązania w zakresie czasu pracy jako narzędzie motywowania pracowników
Solutions in the area of work time as a tool for motivating workers
Źródło
Zarządzanie Zasobami Ludzkimi, 2009, nr 1, s. 96-102, bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Zarządzanie zasobami ludzkimi, Czas pracy, Elastyczność czasu pracy, Zarządzanie czasem pracy, Motywowanie pracowników
Human Resources Management (HRM), Working time, Flexitime, Working time management, Motivating employees
Abstrakt
Celem niniejszego opracowania jest ukazanie elastycznych form organizacji czasu pracy jako skutecznych sposobów motywowania pracowników. Artykuł ma charakter przyczynkowy, w którym w warstwie empirycznej wykorzystano wyniki pilotażowego badania przeprowadzonego przez autora, mającego na celu ustalenie miejsca i roli rozwiązań w zakresie czasu pracy w procesie motywowania pracowników (abstrakt oryginalny)

This article is about flexible working time as a tool forming the motivation system of a modern company. The main aim of the text is to open a discussion on how different methods of creating flexible working time affect employee motivation. It indicates just how essential time issues have become to human resource management practice. In this day and age of rapidly growing competition, managers must look at other ways to keep pace with market rivals and to meet employee expectations. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Avery Gayle C. (2008), Przywództwo w organizacji. Paradygmaty i studia przypadków, PWE, Warszawa.
  2. Bombo! M., Dąbrowska A. (2003), Czas wolny. Konsument, marketing, rynek, Liber, Warszawa.
  3. Fisher John G., (2007), Zarządzanie zasobami ludzkimi, PWN, Warszawa.
  4. Jasiński Z, red. (1999), Zarządzanie pracą, PWN, Warszawa.
  5. Kozioł L. (2000), Zarządzanie czasem pracy, Antykwa, Kraków.
  6. Oleksyn T, (2001), Praca i płuca w zarządzaniu, iMSM. Warszawa.
  7. Pocztowski A., red. (2001), Analiza przypadków w zarządzaniu zasobami ludzkimi, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
  8. Schermerhorn John R., Jr. (2008), Zarządzanie, PWE, Warszawa.
  9. Skowron-Mielnik B. (2003), Zarządzanie czasem pracy iv przedsiębiorstwie. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań.
  10. Stoner J.A.F., Freeman R.E., Gilbert D.R.. Jr. (2001), Kierowanie, PWN, Warszawa.
  11. Strzemińska H. (2004), Zarządzanie zasobami czasu pracy - doświadczenia krajów europejskich, IPiSS, Warszawa.
  12. Sudoł S. (2006), Przedsiębiorstwo. Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-0874
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu