BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jeznach Maria
Tytuł
Rola standardów BRC/IFS w kształtowaniu przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw spożywczych
The Role of BRC/IFS Standards in Shaping Competitive Advantages of Food Enterprises
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 1, s. 113-117, tab., bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Jakość produktów żywnościowych, Bezpieczeństwo produktów, Przewaga konkurencyjna
Food industry, Food quality, Safety of products, Competitive advantage
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem autorki była ocena roli oraz znaczenia dobrowolnych systemów zarządzania jakością w budowaniu przewagi konkurencyjnej przez przedsiębiorstwa spożywcze. Badania, dotyczące oceny korzyści z wdrożenia i stosowania międzynarodowych standardów jakości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych BRC/IFS w przedsiębiorstwach spożywczych, autorka zrealizowała w 2007 roku.

The concept of competitiveness is defined as the ability of the enterprise to function in a certain field under the conditions of market economy. The competitiveness oj the enterprise is affected by many factors, among which, in the food branch, the product quality is becoming more and more important. The introduction and application of the quality and safety standards, such as BRC and IFS, result in the increase of the enterprise competitiveness by improving Us image. The advantages from possessing the BRC/1FS standards were assessed for 4.75 (in a 5 degree scale). The introduction of those standards will help Ike increase of the competitive advantage of the enterprises, which introduced them, a/lowing them to cooperate with commercial networks and to systemize their activities and to obtain the certificate of safety food production. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Berdowski J.B. 2005: Wpływ współczesnych systemów zarządzania jakością, a szczególnie HACAP, BRCiFS na proces doskonalenia organizacji zajmujących się produkcją i obrotem żywności. Problemy Jakości, nr 9, s. 9-13.
  2. Czupryna M., Maleszka A. 2006: Dodatkowe wymagania stawiane przedsiębiorcom branży spożywczej-międzynarodowy standard żywności (IFS). Problemy Jakości, Nr 9, s. 21 -24.
  3. Jeznach M. 2007: Międzynarodowe standardy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w branży rolno-spożywczej. Problemy Rolnictwa Światowego Tom XVII, SGGW, Warszawa, s. 63-69.
  4. Jeznach M. 2008: Uwarunkowanie ekonomiczno-organizacyjne jakości bezpieczeństwa żywności. Wyd. SGGW, Warszawa.
  5. Marzec M. 2006: Do countries of Central and Eastern Europe need EurepGap? Retailers point of view. 7th EurepGAP Conference, 20-21 September 2006, Prague/Czech Republic [www.centrumhaccp.pl i www.palacha.pl].
  6. [www.food-care.com].
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu