BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kowalke Krzysztof
Tytuł
Stosowanie analizy fundamentalnej i technicznej na rynku kapitałowym
Application of Fundamental and Technical Analysis on the Capital Market
Źródło
Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, 2008, nr 1, s. 113-119, bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Analiza fundamentalna, Analiza techniczna, Rynek kapitałowy, Decyzje inwestycyjne
Fundamental analysis, Technical analysis, Capital market, Investment decisions
Uwagi
summ.
Abstrakt
Podjęto próbę oceny użyteczności najczęściej stosowanych narzędzi analitycznych wspierających inwestycje, do których zaliczają się analizy fundamentalna i techniczna. Analizy zostały przeprowadzone na przykładzie spółki Globe Trade Center. Zaprezentowano krótką charakterystykę obydwu metod, metodologie przeprowadzonych badań oraz założenia jakie przyjęto na ich potrzebę.

Fundamental and technical analyses are the most commonly used analytic tools supporting investments on the capital market. These methods evoke many controversies and that is why the author of this paper tries to evaluate their usability. As the research has been conducted retrospectively it has been possible to compare the results of both methods with the events that have actually happened thereafter. All analyses deal with the Globe Trade Centre company. The research results have proved to be slightly sensational as most of the analysed procedures in both decision taking techniques indicated correctly and thus made it possible to achieve profit levels far better then average ones. It means that several dozen hours spent by analysers on company or chart analysis make sense, as they bring expected effects. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Murphy J.J. (1995), Analiza techniczna. WIG Press, Warszawa.
  2. Ostrowska E. (2007), Rynek kapitałowy. Polskie wydawnictwo ekonomiczne, Warszawa.
  3. Ritchie J.C. (1997), Analiza fundamentalna, WIG Press, Warszawa.
  4. Tarczyński W. (1997), Rynki kapitałowe: Metoda ilościowa. Placet, Warszawa.
  5. Tharp V.K. (2000) Giełda, wolność i pieniądze. Poradnik spekulanta. WIG Press, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1732-1565
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu