BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Niedzielski Eugeniusz
Tytuł
Konkurencyjność banków spółdzielczych na rynku usług bankowych
The Competitiveness of Cooperative Banks in the Market of Banking Services
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 2, s. 267-270, bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Bankowość, Banki spółdzielcze, Konkurencja rynkowa, Usługi bankowe
Banking, Cooperative banks, Market competition, Banking services
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przedstawiono wyniki badań oceny źródeł i poziomu konkurencyjności usług banków spółdzielczych, oparte na sondażu diagnostycznym przeprowadzonym wśród klientów banków spółdzielczych w Szczytnie i Mrągowie.

Over 150 years banking cooperative history in the condition of market economy is forced to compete with commercial banking system which extort the organizational changes as a one of the most important factor achieving the competitiveness. The research indicate that cooperative banking system is fully capable to compete. The source of competitiveness is lying in the high quality of customers service and product offer. Over 87% clients are satisfied with community banks' services. Work improvement of these banks refers to among other introduction internet transactions and expending the bank machine grid. Besides, 90% of respondents would recommend others services provided by the community banks. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Alińska A. 2002: Bankowość spółdzielcza w krajach Unii Europejskiej. Twigger, Warszawa.
  2. Bank wspólnych sił nr 7-9, 2005 r.
  3. DonosiEWicz Z. 2003: Bankowość. PWE Warszawa.
  4. Dyka S. 1998: Spółdzielczość we współczesnej gospodarce. Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa.
  5. Kosikowski C. 1999: Publiczne prawo bankowe. PWE, Warszawa.
  6. Krzyżkiewicz Z. 1999: Podręcznik do nauki bankowości. Biblioteka menedżera i bankowca.
  7. Orzeszko T. 1998: Banki Spółdzielcze w Polsce. Wyd. Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu