BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Matolicz Krzysztof
Tytuł
Systemy informacyjne monitoringu bezpieczeństwa żywności
Information Systems that Monitor Safety of Food
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Informatyka Ekonomiczna (10), 2007, nr 1150, s. 317-325, rys., bibliogr. 4 poz.
Tytuł własny numeru
Seminarium międzykatedralne "Systemy informacyjne w zarządzaniu" zorganizowane z okazji jubileuszu 40-lecia pracy naukowej prof. zw. dra hab. Adama Nowickiego
Słowa kluczowe
System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności, System wczesnego ostrzegania, Monitoring produkcji żywności, System informacyjny
Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), Early warning system, Food production monitoring, Information system
Uwagi
summ.
Abstrakt
Omówiono zagadnienie związane z działaniem systemów informatycznych związanych z bezpieczeństwem żywności. Jako przykładowe scharakteryzowano dwa systemy: system wczesnego ostrzegania RASFF (Rapid Alter System for Food and Feed - wykorzystywany przez instytucje państwowe) oraz system śledzenia partii produkcyjnych (używane przez przedsiębiorstwa produkcyjno-handlowe).

The aim of this paper is to present informatics systems which help keep the food safe. Two types of mutually exclusive systems were chosen. The first is RASFF which is used by the European Union countries. The second are systems which help industry fill tracing back and tracing forward rules. The paper expands knowledge about this kind of systems and improves choosing a food monitoring system for companies. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Grabowski M.L., Bezpieczeństwo żywności - system nadzoru Państwowej Inspekcji Sanitarnej po wejściu do Unii Europejskiej, Warszawa 8.07.2005 r., http://www.ietu.katowice.pl/wpr/Aktual-nosci/Czestochowa/Referaty/Grabowski.pdf.
  2. Mierzecka W., Gadomski M., "RASFF UE", hasło zamieszczone w Centralnej Bibliotece Rolniczej w 2003 r., http://www.cbr.edu.pl/rasff.htm.
  3. Trybusz A., Główny Inspektor Sanitarny i Administrator Systemu RASFF w wywiadzie z T. Wojciechowskim z dnia 9.05.2004 r., http://www.zywnosc.com.pl/?action=news&id=195.
  4. Ustawa o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw z dnia 30 października 2003 r., DzU z 2003 r. nr 208, poz. 2020, http://ks.sejm.gov.pl/proc4/ustawy/1751_u.htm.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
1507-3858
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu