BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Lemanowicz Marzena
Tytuł
Kreowanie marek handlowych jako środek na zdobycie przewagi konkurencyjnej na rynku produktów żywnościowych
Retailers' Own Brands Creation as a Mean to Gain Competitive Advantage on a Food Market
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 1, s. 240-244, rys., bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Marka handlowa, Wartość marki, Sieci handlowe, Przewaga konkurencyjna
Private label, Brand value, Chain stores, Competitive advantage
Uwagi
summ.
Abstrakt
Autorka przedstawiła podstawowe aspekty teoretyczne związane z markami handlowymi. Zwróciła uwagą na warunki ich powstania wynikające z rozwoju i procesów integracji wśród zagranicznych i krajowych sieci handlowych. Przedstawiła udziały marek własnych w poszczególnych krajach oraz w głównych rodzajach sklepów w Polsce. Omówiła wyniki badań dotyczące wpływu marek handlowych na zachowania nabywców oraz opinie i skojarzenia konsumentów z tymi markami. Wyniki badań potwierdziły, że konsumenci kojarzą marki handlowe głównie z niską ceną i jednocześnie z niską jakością produktów. Zdaniem autorki, należałoby zmienić te opinie, dając dowody, że produkty sprzedawane pod markami handlowymi nie ustępują jakością produktom opatrzonym marką producenta, a ich niższa cena wynika z braku kosztów na budowę i promocję silnej marki.

In the article theoretical background for retailers' own brand issue was given. Antecedents of retailers' own ' brand development were discussed and market share of main brands in different countries and within Polish stores were presented. Finally, results of the study on associations and opinions of consumers with retailers 'own brands were presented. As the main result, it was indicated that consumers associate retailers' own brand with lower price but lower quality as well. To change those opinions more information to consumers should be delivered. First, that quality of retailer's own brands do not differ from the products given the producers' own brand. Second, that the difference in price is a result of lower marketing and promotion costs. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Ciok K. 2007: Wpływ marki handlowej na decyzje nabywcze konsumentów na rynku produktów żywnościowych. SGGW, MST, Warszawa, s. 62-76.
  2. Domański T. 2001: Strategie marketingowe dużych sieci handlowych. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  3. Górska-Warsewicz H. 2001: Ocena funkcjonowania sieci handlowych na rynku warszawskim. Handel Wewnętrzny, 6 (XLVII), s. 28-33.
  4. Górska-Warsewicz H. 2005: Sieci detaliczne i marki handlowe w Polsce. Przemysł Spożywczy, nr 10, s. 41-43.
  5. Kłosiewicz-Górecka U. 2007: Raport o stanie handlu wewnętrznego w 2006 roku. Wydawnictwo IRWiK, Warszawa, s. 176.
  6. Kowalczuk I. 2006: Wpływ marki na decyzje nabywcze konsumentów na rynku produktów żywnościowych. Handel Wewnętrzny, VI nr spec., s. 373-378.
  7. Mikusińska-Ozdobińska B. 2007: Teraz średnia półka. Handel, nr 6 (197), s. 16-17.
  8. Nielsen A.C. 2005: Przegląd globalnych trendów. The Power of Private Label.
  9. Skiba A. 2005: Marki własne w ofensywie. Gazela Prawna O9.wreśnia, s. 10.
  10. Spyra Z. 2007: Kanały dystrybucji - kształtowanie relacji. Wydawnictwo CeDeWu, Warszawa, s. 158.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu