BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Żmija Janusz, Michalik Joanna
Tytuł
Działalność pozarządowych agencji gospodarczych na przykładzie Biłgorajskiej Agencji Rozwoju Regionalnego S.A.
Activities of Non-Government Economic Agencies -an Example of the Biłgoraj Agency of Regional Development Ltd.
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 2, s. 474-477, bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Rozwój regionalny, Organizacje pozarządowe, Przedsiębiorczość lokalna
Regional development, Non-governmental organisation, Local entrepreneurship
Uwagi
summ.
Firma/Organizacja
Agencja Rozwoju Regionalnego SA (ARR SA)
Abstrakt
Przedstawiono i oceniono działalność pozarządowej agencji gospodarczej oraz określono jej wpływ na rozwój otaczającego ją regionu. Material źródłowy zebrano w badanej spółce oraz w instytucjach ją otaczających. (oryg. streszcz.)

Non-government agencies play important role in socio-economic transition of particular regions. Presented research proved great impact of such agencies on development of entrepreneurship and regional development on many levels. Strengths of such activities are: good work organisation, efficient management system, good team work, fulfilling partnership and project agreements, good relations with local partners. Weaknesses are: lack of market research, inadequate adjustment of their offers to market needs, weak promotion. Barriers, that hinder development of such agencies are: market opening by big foreign firms with adequate capital, limited demand on proposed services, competitiveness. Chances for such firms development are: looking for new markets for their services and expertise, modernising of methods of market activities, better utilisation of possible participation in projects and financial support. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bienias D. 2003: Agencje Rozwoju Regionalnego w Polsce. Raport NARDA, Warszawa, s. 15-23.
  2. Gorzelak G. 2004: Racjonalizm i regionalizm w Polsce na tle europejskim. Warszawa, s. 76.
  3. GUS 2006: Rocznik statystyczny województwa lubelskiego, s. 1-75.
  4. Książek T. (red.). 2005: Kurier Starostwa Powiatowego w Biłgoraju nr 1,2,3. Biłgoraj, 1-15.
  5. Michalik J. 2006: Biłgorajska Agencja Rozwoju Regionalnego. Kraków, s. 79.
  6. Żmija J. 1999: Przedsiębiorczość w agrobiznesie a rozwój obszarów wiejskich w Regionie Małopolski. Kraków, s. 27.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu