BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Piekut Marlena
Tytuł
Uwarunkowania wielkości i struktury wydatków konsumpcyjnych w gospodarstwach domowych
Considerations on the size and structure of household consumption expense
Źródło
Wiadomości Statystyczne, 2009, nr 3, s. 42-58, bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Dochód rozporządzalny, Wydatki gospodarstw domowych, Budżet gospodarstwa domowego, Analiza danych statystycznych
Disposable income, Household expenditures, Budgets of households, Statistical data analysis
Uwagi
summ., rez.
Abstrakt
Celem artykułu jest pokazanie, jak struktura i poziom wydatków w gospodarstwach domowych są zależne od wielu zmiennych. Najsilniej oddziałują dochód rozporządzalny na osobę w gospodarstwie domowym oraz liczba osób w gospodarstwie domowym. Zaobserwowano, że wraz ze wzrostem poziomu wykształcenia głowy gospodarstwa domowego zwiększają się wydatki związane z usługami kulturalno-oświatowymi. Na hierarchię potrzeb wpływa wiek głowy gospodarstwa domowego. Wraz z wiekiem zwiększają się wydatki na żywność i na zdrowie.(abstrakt oryginalny)

The presentation of the influence of many variables on the household expenditure structure and level is the purpose of the article. Disposable income per capita and the number of household members have the most important influence on it. The author has observed that expenditures for cultural and educational services increase together with the education level of the head of household. The order of needs is determined by the age of the head of household. The older it is the higher are expenditures for food and health.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bywalec Cz., Rudnicki L. (1999), Podstawy ekonomiki konsumpcji, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków
  2. Gutkowska K. (2002), Uwarunkowania -wielkości i struktury spożycia żywności w gospodarstwach domowych osób starszych, "Żywienie Człowieka i Metabolizm", Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
  3. Gutkowska K., Ozimek I., Laskowski W. (2001), Uwarunkowania konsumpcji w polskich gospodarstwach domowych, Wydawnictwo SGGW, Warszawa
  4. Rudnicki L. (2004), Zachowania rynkowe nabywców. Mechanizmy i uwarunkowania, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków
  5. Żelazna K., Kowalczuk I., Mikuta B. (2002), Ekonomika konsumpcji, Wydawnictwo SGGW, Warszawa
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0043-518X
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu