- Autor
- Klepacki Bogdan, Klimczuk Bogusław
- Tytuł
- Pozycja konkurencyjna polskiego sektora cukrowniczego
Competitive Position of Polish Sugar Sector - Źródło
- Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia, 2003, R. 2, nr 2, s. 37-47, bibliogr. 12 poz.
- Słowa kluczowe
- Rynek żywności, Przemysł spożywczy, Przemysł cukrowniczy
Food market, Food industry, Sugar industry - Uwagi
- summ., streszcz.
- Abstrakt
- W opracowaniu przedstawiono ocenę sytuacji i pozycji konkurencyjnej polskiego sektora cukrowniczego. Wskazano, iż polski sektor cukrowniczy jest mocno skoncentrowany, brak też jest możliwości powstania nowych cukrowni. Korzystniejszą pozycję konkurencyjną aniżeli cukrownie polskie posiadają cukrownie z udziałem kapitału zagranicznego. (oryg. streszcz.)
In the paper the competition of Polish sugar industry has been presented. The authors have pointed that the sector is very concentrated. There are rather no possibilities to set up new sugar factories next few years. Sugar companies with foreign capital have better competitive position than Polish firms. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Cytowane przez
- ISSN
- 1644-0757
- Język
- pol