BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Malara Zbigniew
Tytuł
O strukturach organizacyjnych wieku globalizacji
Organizational Structures in the Age of Globalization
Źródło
Studia i Prace Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2008, nr 1, t. 2, s. 44-54, bibliogr. 18 poz.
Słowa kluczowe
Globalizacja, Zarządzanie przedsiębiorstwem, Odchudzone zarządzanie, Outsourcing
Globalization, Enterprise management, Lean management, Outsourcing
Uwagi
summ.
Abstrakt
Wskazano na wyzwania przed jakimi stoją przedsiębiorstwa nowego wieku. Opisano zmiany w obrębie przedsiębiorstw w obrębie ich struktur organizacyjnych. Zaprezentowano koncepcję przedsiębiorstwa odchudzonego, jako przykład struktury elastycznej.

The paper focuses on the main challenges faced by contemporary enterprises involved in globalization. It also looks at important areas and manners useful in the change process as well. Flexible organizational structure and ready-made tools are discussed as well. Possible benefits derived from the practical application of organizational structures are given, along with predictions, in the conclusion.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Drucker P. [1998], The New Organization, „Harvard Business Review", nr 1-2.
  2. Hammer M., Champy J. [1996], Reengineering w przedsiębiorstwie, Neumann Management Institute, Warszawa.
  3. Harrison R. [1992], Understanding Your Organization's Character, „Harvard Business Review" nr3.
  4. Kelly K. [2001], Nowe reguły nowej gospodarki. Wydawnictwo WIG-Press, Warszawa.
  5. Koźmiński A. [1999], Zarządzanie międzynarodowe. Konkurencja w klasie światowej, PWE, Warszawa.
  6. Koźmiński A. [2003], Zarządzanie w warunkach niepewności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  7. Malara Z. [1998], Metodyka dokonywania zmian restrukturyzacyjnych w obszarze organizacji i zarządzania przedsiębiorstw, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław.
  8. Malara Z. [1999], Metodyka zmian organizacji i zarządzania w ramach restrukturyzacji przedsiębiorstw, „Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa", nr 3. Malara Z. [1999], Restrukturyzacja organizacyjna przedsiębiorstw przemysłowych. Praktyka działań i ocena zmian, „Przegląd Organizacji", nr 4.
  9. Malara Z. [2001], Przebieg działań i uwarunkowania związane z restrukturyzacją organizacyjną przedsiębiorstw. Komunikat z badań, „Organizacja i Kierowanie", nr 1.
  10. Malara Z., Firlej J. [2004], O roli struktury i kultury organizacyjnej w regulowaniu zachowań organizacyjnych pracowników nowoczesnego przedsiębiorstwa. Przyczynek do badań, „Współczesne Zarządzanie", nr l.
  11. Malara Z. [2007], Przedsiębiorstwo w globalnej gospodarce. Wyzwania współczesności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  12. Naishbitt J. [1995], The Global Paradox, Prentice Hall Edition, New York.
  13. Robbins S.P. [2003], Zachowania w organizacji, PWE, Warszawa.
  14. Schumacher E.F. [1973], Małe jest piękne, PWE, Warszawa.
  15. Wawrzyniak B. [1998], Odnawianie przedsiębiorstwa, Poltext, Warszawa.
  16. Warnecke H.J. [1999], Rewolucja kultury przedsiębiorstwa. Przedsiębiorstwo frak-talne, PWN, Warszawa.
  17. Williamson O.E. [1999], Market and Hierarchies. Analysis and Antitrust Implications, Free Press, London.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-6205
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu