BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Potori Norbert, Pesti Csaba
Tytuł
Dobre i złe strony integracji
Źródło
Nowe Życie Gospodarcze, (dodatek) - Przemiany strukturalne wsi i rolnictwa w wybranych krajach europejskich, 2009, Nr 9-10, s. 6-8
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Dochody rolnicze, Rozwój rolnictwa
Agriculture, Farm household income, Rural development
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Kraj/Region
Węgry
Hungary
Abstrakt
Autorzy artykułu omawiają główne sektory rolnicze na Węgrzech. Ponieważ przygotowania węgierskiej gospodarki rolnej do akcesji do Unii Europejskiej nie były równomierne, w rezultacie integracja przyniosła więcej zagrożeń niż korzyści dla przyszłości gospodarki rolnej tego kraju. Węgry mają słabą pozycję pod względem konkurencyjności, co stało się jeszcze bardziej widoczne po otwarciu rynku UE. Mimo to Węgry stały się importerem netto podstawowych artykułów rolno-spożywczych w sektorach takich jak: mleczarstwo czy produkcja drobiu.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1234-5784
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu