- Autor
- Melski Krzysztof
- Tytuł
- Release volatile substances from plastic packaging materials during microwave heating
Uwalnianie substancji lotnych z materiałów opakowaniowych z tworzyw sztucznych w trakcie ogrzewania mikrofalowego - Źródło
- Towaroznawcze Problemy Jakości, 2007, nr 2, s. 53-60, bibliogr. 8 poz.
Polish Journal of Commodity Science - Słowa kluczowe
- Towaroznawstwo przemysłowe, Towaroznawstwo, Badanie opakowań, Opakowalnictwo, Opakowania produktów spożywczych, Tworzywa sztuczne, Opakowania
Industrial commodities, Commodity science, Packaging study, Packaging science, Food packaging, Plastics, Packaging - Uwagi
- summ., streszcz.
- Abstrakt
- Opakowanie jako podstawowy element ochrony produktu spożywczego przed działaniem czynników zewnętrznych samo może w niekorzystny sposób oddziaływać na opakowany produkt. Problem dotyczy zwłaszcza transferu składników opakowania do produktu, które mogą wpływać na właściwości opakowanego produktu, w wielu przypadkach stanowiąc zagrożenie dla zdrowia konsumenta. Fakt ten każe zwrócić uwagę na jakościowe i ilościowe określenie migrujących składników oraz warunki wpływające na intensywność procesu. Problem nabiera szczególnego znaczenia w przypadku zastosowania opakowań z tworzyw sztucznych narażonych na intensywne działanie czynników fizycznych intensyfikujących procesy migracyjne. Szczególny charakter ogrzewania mikrofalowego sprawia, iż należy dokładniej przyjrzeć się interakcji opakowanie-produkt w trakcie tego procesu. W pracy przedstawiono wyniki jakościowej i ilościowej analizy migracji lotnych składników z wybranych popularnych opakowań z tworzyw sztucznych przeznaczonych do ogrzewania mikrofalowego do płynów symulujących produkty spożywcze. Analizę przeprowadzono metodą chromatografii gazowej z wykorzystaniem detektora - spektrometru masowego. W celu możliwie wiernego odwzorowania rzeczywistych warunków panujących w trakcie całego cyklu kontaktu opakowanie-produkt wprowadzono pojęcie migracji względnej. Parametr ten stanowi odniesienie zmiany poziomu migracji w trakcie procesu mikrofalowego do jej poziomu na wcześniejszych etapach kontaktu opakowanie produkt. Od zapakowania, poprzez magazynowanie, transport itp. do chwili znalezienia się w kuchence mikrofalowej. Takie ujęcie tematu obrazuje wpływ ogrzewania mikrofalowego na układ opakowanie-produkt rozpatrywany na przestrzeni całego "życia opakowanego produktu". W analizach przeprowadzonych dla pięciu materiałów zarejestrowano i zidentyfikowano 20 związków chemicznych, dla których wyznaczono poziomy migracji globalnej. W ok. 30 % przypadków zanotowano wzrost poziomu migracji w stosunku do próbek niemikrofalowanych. W tekście omówiono rozkład badanego zjawiska względem rodzaju płynu modelowego oraz charakteru migrujących związków (abstrakt oryginalny)
Packaging as a basic item in the protection of the food product can also be a source of its contamination with chemical substances. Their occurrence results from technological processes and the prolonged storage of the packaged product. The migration of packaging constituents, especially in case of plastic ones is the most important factor from significant product properties and human health point of view. The importance of quality and quantity description of migration process increase when physical agent i.e. microwave radiation is applied. The work was focused on migration of volatile substances from packaging materials into food. Food product were simulated by standard model liquids. The results were obtained from tests of five popular plastic packaging used to microwave heating. The investigation of migration processes is a complex and expensive task. For that reason an attempt has been made to simplify their examination by the use of a new parameter called "relative migration". It express ratio between values of migration from material misrowaved after storage and stored without microwave heating. It reveal influence of microwave heating process on total migration level for product/packaging system. At least 20 substances were found and identified. The values of "relative migration" of them were determined. Circa 30% of measurements indicated increasing of migration level - relative migration > 1.(original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Piringer O., Bauer A (2000) PLASTIC Packaging Materials for Food, Wiley-VCH, Weinheim.
- EN 1186:2002 (E), Materials and articles in contact with foodstuffs - Plastics - part 1 to 15.
- EEC, 1982, Directive 82/71 I/EEC laying down the basic rules necessary for testing migration of constituents of plastics materials and articles intended to come into contact with foodstuffs. Official Journal of the European Communities, 23 October 1982, No L 297, p. 26, (with further amendments).
- EEC Directive 85/572/EEC; laying down list of simulants for testing migration of constituents of plastics materials and articles intended to come into contact with foodstuffs', Official Journal of the European Communities, 31 December 1985, No L 372, p. 14.
- EC Directive 90/128/EEC, relating to plastics materials and articles intended to come into contact with foodstuffs, Official Journal of the European Communities, 13 December 1990, No L 349, p. 26, (with further amendments).
- Kubera H. (1994) Wpływ promieniowania jonizującego na materiały opakowaniowe i opakowania żywności utrwalanej radiacyjnie, University of Economics in Poznań, No 139, Poland.
- TM F-1317-90 Standard Test Method for Calibration of Microwave Ovens.
- Nerin C., Acosta D., Rubio C. (2002) Potential migration release of volatile compounds from plastic containers destined for food use in microwave ovens, Food Additives and Contaminants, 19 (6).594-601.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1733-747X
- Język
- eng