BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jeżak Jan
Tytuł
Zarządzanie ryzykiem jako warunek racjonalizacji procesu decydowania o fuzjach i przejęciach przedsiębiorstw
Risk Management as a Condition for the Rationalization of Mergers and Acquisitions
Źródło
Studia i Prace Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2008, nr 1, t. 1, s. 521-529, bibliogr. 17 poz.
Słowa kluczowe
Strategia przedsiębiorstwa, Fuzje i przejęcia, Zarządzanie ryzykiem
Corporation strategies, Mergers and acquisitions, Risk management
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przedstawiono istotę ryzyka towarzyszącego decyzjom o fuzjach i przejęciach.

The article examines the impact of risk management processes on company activity, especially on decisions connected with mergers or acquisitions. The key issue is a proposal for a pioneering concept of combining both processes. This solution may in the future constitute a starting point for establishing a model of a merger & acquisition decision-making process based on risk management. Such an approach will increase the effectiveness of such transactions. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bateman T., Zeithami C.P. [1996], Management, Function & Strategy, Irwin, Boston.
  2. Dickson G., Hastings W.J. [1989], Corporate Risk Management, Witherby&Co, London.
  3. Folg J. [2008], Wartość wrażliwa na ryzyko, CFO, www.cfo.cxo.pl/artykuly/ 54270.html.
  4. Gaughan P.A. [1997], Mergers, Acquisitions, and Corporate Restructurings, John Wiley & Sons, New York.
  5. "Gazeta Bankowa" [2008], 2 lutego.
  6. Grundy T. [2003], Smart Things to Know about Mergers and Acquisitions [2003], Oxford.
  7. Hooke J.C. [2002], Fuzje i przejęcia. Jak skutecznie przeprowadzić transakcję M&A, Liber, Warszawa.
  8. "IPMA" [1999], vol. 17, nr 1.
  9. Jog V., Suszyński C. [1993], Zarzqdzanie finansami przedsiębiorstwa, Warszawa.
  10. Kasiewicz S., Rogowski W. [2006], Ryzyko a wzrost wartości przedsiębiorstwa, "Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie", nr 1.
  11. Piecek G. [2004], Wpływ fuzji i przejęć na wartość rynkowq uczestników transakcji - analiza porównawcza polskiego rynku kontroli w kontekście badań dojrzałych rynków kapitałowych, "Nasz Rynek Kapitałowy", nr 2 (1580).
  12. Raport efektywności transakcji M&A w Polsce w 2007 [2008], Arthur Andersen, Warszawa.
  13. Raport KPMG: Mergers and Acquisitions. A Global Research Report 1999 [2004], "Puls Biznesu", 27 września.
  14. Rynek fuzji i przejęć w regionie w 2004 roku [2008], Price Waterhouse Coopers, www.pwc.pl.
  15. Szczygieł M. [2006], Ryzyko w audycie wewnętrznym - aspekt Corporate Governance, "Corporate Governance", nr 2 (182).
  16. Wilimowska Z. [2002], Dynamiczne zarządzanie fuzją, Instytut Edukacji Interaktywnej, www.eskada.pl.
  17. Wood M. [2004], Project Risk Management, Wellington.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-6205
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu