BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Targoński Zdzisław
Tytuł
Biotechnologia - stan obecny i perspektywy rozwoju
Biotechnology - Actual State and Perspective of Development
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 1, s. 426-430, rys., bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Biotechnologia, Inżynieria genetyczna, Genetyczna Modyfikacja Organizmów (GMO)
Biotechnology, Genetic engineering, Genetically Modified Organisms (GMO)
Uwagi
summ.
Abstrakt
Biotechnologia należy do najszybciej rozwijających się dziedzin nauki, o coraz większych możliwościach aplikacyjnych. Autor omówił najważniejsze osiągnięcia biotechnologii medycznej, biotechnologii przemysłowej i biotechnologii rolniczej, przedstawiając jednocześnie możliwości i kierunki ich rozwoju. Zwrócił także uwagę na aspekty społeczne i zagrożenia wynikające z wprowadzenia do praktyki rolniczej roślin modyfikowanych genetycznie.

Biotechnology - any technological application that uses biological systems, living organisms, or derivatives thereof, to make or modify products or processes for specific use. Biotechnology is generally divided into three sub fields - red, white and green biotechnology. Red biotechnology deals with genetically altered microorganisms that are used for producing products like insulin and vaccine for medical use. Red biotechnology ( medicine biotechnology ) also helps in reproductive technologies like in vitro fertilization, DNA profiling, forensics and in technologies of transplantations. White biotechnology (industrial biotechnology) involves the creation of useful chemicals for the industrial sector through organisms like moulds or yeast. Green biotech is easily the oldest use of biotechnology by humans, dating back to first uses of selective breeding, in plants, and in the modern age, green biotech is also the most hotly contested area of biotechnological growth. The genetic modification of plants to produce desired effects - such as resistance to a certain chemical or pest, or increased crop yield - is widely used throughout the world on a number of crops. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Agrawal A.K., Parihar P. 2005: Industrial Microbiology. Fundaments and Applications. Agrobios.
  2. Bielecki S. 2007: Raport. Perspektywy i kierunki rozwoju biotechnologii w Polsce do 2013 roku. [www.biotechnologia.com.pl].
  3. Dubin A. 2007: Stan i kierunki rozwoju biogospodarki. MNiSW, Warszawa.
  4. Lynd L.P. 2002: Microbiol. Molecural Biology Reviews, 60, 506-577.
  5. Malepszy S. 2001: Biotechnologia roślin. PWN, Warszawa.
  6. Plant Biotechnology and Transgenic Plants. 2007: Oksman-Caldentey.
  7. Praca zbiorowa. 2006: Biologia molekularna w medycynie. PWN, Warszawa.
  8. Purohit S.S. 2005: Biotechnology. Fudamenatals and Application. Agrobios.
  9. Targoński Z. 1996: Biotechnologia. 3(34), 116-130.
  10. Twardowski T. 2007: Kosmos, 56 (3-4), 221-226.
  11. Walsh G. 2007: Pharmaceutical Biotechnology. Wiley and Son.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu