BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kudła Janusz
Tytuł
Definicja luki stóp procentowych a pomiar ryzyka stopy procentowej
The Interest Rate Gap Definition and the Risk Measurement
Źródło
Ekonomia / Uniwersytet Warszawski, 2002, nr 8, s. 66-75, bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Ryzyko bankowe, Ryzyko stopy procentowej, Zarządzanie ryzykiem, Stopa procentowa
Banking risk, Interest rate risk, Risk management, Interest rate
Uwagi
summ.
Abstrakt
Zdefiniowano lukę stopy procentowej oraz omówiono metodę luki w pomiarze ryzyka stopy procentowej.

This paper aims at analysing those two approaches and verifying the implications of each of them. The analysis leads to the conclusion that the definition that bases the gap calculation on interest rate sensitive positions is better (than that using fixed interest rate positions), whereas some author's suggestions that the positive (negative) gap is accompanied by a drop in interest incomes in the case of rise in interest rates are unfounded. (short original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bereza S., 1992, Zarządzanie ryzykiem bankowym, Związek Banków Polskich, Warszawa.
  2. Fedorowicz Z., 1996, Ryzyko bankowe, Wydawnictwo Prywatnej Wyższej Szkoły Biznesu i Administracji, Warszawa.
  3. Gup B. E., Brooks R., 1997, Zarządzanie ryzykiem stopy procentowej, Związek Banków Polskich, Warszawa.
  4. Iwanicz-Drozdowska M., Nowak A., 2001, Ryzyko bankowe, SGH, Warszawa.
  5. Jackowicz K., 1999, Zarządzanie ryzykiem stopy procentowej - metoda duracji, PWN, Warszawa.
  6. Koch T. W., 1995, Bank Management, The Dryden Press, Orlando.
  7. Świderski J., 1998, Finanse banku komercyjnego, Biblioteka Menedżera i Bankowca, Warszawa.
  8. Uyemura D. G., van Deventer D. R., 1997, Zarządzanie ryzykiem finansowym w bankach, Związek Banków Polskich, Warszawa.
  9. Zawadzka Z., 1999, Zarządzanie ryzykiem w banku komercyjnym, Poltext, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-3056
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu