BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Ferenc Baglyas, Brzozowski Bronisław, Hajdu Istvanne
Tytuł
Spożycie wina wśród polskich i węgierskich studentów wyższych uczelni
Wine Consumption Among Polish end Hungarian Students of Colleges and Universities
Źródło
Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej im. H. Kołłątaja w Krakowie, 2001, nr 78, t. 2, s. 177-187, diagramy, bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Konsumpcja wina, Wielkość spożycia, Studenci, Materiały konferencyjne
Consumption of wine, Volume of consumption, Students, Conference materials
Uwagi
summ., streszcz.
Kraj/Region
Polska, Węgry
Poland, Hungary
Abstrakt
Autorzy opracowania porównują preferencje w spożyciu wina u akademickiej młodzieży polskiej i węgierskiej. Dotyczą one częstotliwości spożycia, preferencji smaku, gatunku czy kraju, z którego ono pochodzi. Badano także przyczyny, dla których część młodzieży akademickiej nie spożywa wina. Wyniki wskazują, że spożycie wina przez polskich studentów było okazjonalne, podczas gdy badana węgierska młodzież akademicka spożywa wino regularnie. Młodzież akademicka częściej spożywa wino półwytrawne i półsłodkie, rzadziej zaś słodkie i wytrawne. (abstrakt oryginalny)

We compared by direct questionnaires the wine consuming habits of young people attending Polish and Hungarian agrarian higher education. As a consequence of the divergent number of sample elements, relative frequencies were calculated. The survey concerned the frequency of wine consumption, the determination of the mostly preferred sweetness level of wines, the best favoured growing site as well as the exploration of the causes of non-consumption. According to the results obtained, the proportion of wine respondents of the two countries are basicly the same, but regarding the frequency of consumption there are substantial différencies. Polish young students avoid taste extremes and prefer semi dry and semi sweet wines. They are buying mostly French and Italian wines but they are also familiar with the Hungarian wines. Polish girl students generally reject wine consumption because of their negative dicretion of alcohol. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0239-9342
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu