BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Konarski Henryk, Wajda Katarzyna
Tytuł
Przemiany produkcji, spożycia i eksportu artykułów rolnych w Grecji przed i po akcesji do Unii Europejskiej
Transformation of Production, Consumption and Export/Import of the Greek Agro Alimentary Sector after the Accession to European Union
Źródło
Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej im. H. Kołłątaja w Krakowie, 2001, nr 78, t. 2, s. 189-202, ryc., tab., bibliogr. 13 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja rolna, Produkty żywnościowe, Integracja gospodarcza i polityczna Europy, Handel zagraniczny, Produkcja zwierzęca, Materiały konferencyjne
Agricultural production, Food products, Economic and political integration of Europe, Foreign trade, Animal production, Conference materials
Uwagi
summ., streszcz.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Kraj/Region
Grecja
Greece
Abstrakt
Przystąpienie do wspólnego rynku uprzywilejowało wzrost konsumpcji i import produktów rolniczych w Grecji. Najsilniej upośledziło to rozwój sektora zwierzęcego. W 1998 r. już 40% spożywanego białka zwierzęcego pochodziło z produktów importowanych. Wzrost importu produktów roślinnych był powszechny - nawet zbóż, tak, że obecnie eksportuje się prawie wyłącznie owoce, warzywa, tytoń, włókna tekstylne i oleje jadalne. Włączenie kraju do wspólnej polityki rolnej i rynku europejskiego działało selektywnie na poszczególne uprawy, uprzywilejowując te komplementarne wobec rolnictwa północy Unii, np. stwarzając warunki do silnego rozwoju produkcji bawełny oraz pszenicy twardej kosztem pszenicy miękkiej. Grecja pozostaje w kręgu peryferii Unii Europejskiej z niedorozwiniętym rolnictwem i wieloma problemami przestrzeni wiejskiej do rozwiązania. (abstrakt oryginalny)

In the considered period (1979-1998), the higher increase (+ 20%) in consumption was recorded in the animal protein. It resulted from a higher consumption of all animal products, but specially the dairy products and pork. The quota strait jacket and competition of developed sectors of animal production of the northern, wetter part of the EU led to a slow (poultry meat and cow milk), nearly none (mutton and pork), or negative (beef) development of production. In 1998 already 40% of consumed animal protein was derived from imported products. In plant production too, an important net import of cereals, starchy roots and even alcoholic beverages arose. Fruit production (mostly peaches and oranges) satisfied the rising home consumption and allowed to maintain export, but vegetable and sweeteners production has been slightly decreasing. The fruit export earnings being at the beginning of the period 50% of the total, decreased to 1/3 of it, the other 1/3 being now textile fiber (cotton production boom), tobacco and vegetable oils. Such a north - south of UE division of production made it impossible to counterbalance the costs of import, so the positive balance of agricultural products trade was lost within 4 years of the accession. In 1997 the negative balance in agricultural products (672 million $), contributes 4,6% to the national negative trade balance. The important assistance of EU has been successfully used for the development of infrastructure, including a 50% increase of irrigated area, but in spite of the average old age of farmers, failed to accelerate land ownership consolidation. A developing country like difference between the modern-lowland sector and the traditional poor one of the hilly -mountain agriculture is signalized. For the time being the country continues to be a poorer region part of the EU, its agricultural development being inadequate. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0239-9342
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu