BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kachel Barbara
Tytuł
Perspektywy produkcji żywności ekologicznej w świetle integracji europejskiej
Perspectives of Production of Ecological Food with Respect to the European Integration
Źródło
Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej im. H. Kołłątaja w Krakowie, 2001, nr 78, t. 2, s. 271-278, tab., bibliogr. 15 poz.
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Produkcja żywności, Żywność ekologiczna, Integracja gospodarcza Polski z UE, Środowisko przyrodnicze, Materiały konferencyjne
Agriculture, Food production, Organic food, Poland's economic integration with the EU, Natural environment, Conference materials
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W pracy przedstawiono stan rolnictwa ekologicznego w krajach Unii Europejskiej oraz w Polsce. Konsumenci z krajów UE coraz bardziej zainteresowani są nabywaniem produktów żywnościowych najwyższej jakości oraz produkowanych metodami nie naruszającymi równowagi środowiska przyrodniczego. Polska posiada korzystne warunki do rozwoju produkcji żywności ekologicznej, która może być konkurencyjna jakościowo i cenowo na rynkach unijnych. Biorąc pod uwagę proces integracji polskiej gospodarki żywnościowej z gospodarką krajów UE, należy stworzyć dogodne warunki dla polskich rolników poprzez odpowiednie uregulowania prawne i finansowe w tym zakresie. (abstrakt oryginalny)

The consumers from the countries of the European Community are more and more interested in purchasing food of the highest quality, safe for health and not containing preservation substances and pesticide residues. Manufacturing of such food cannot disturb the balance of natural environment. The consumers are ready to pay higher prices for ecologically healthy food products. Poland has good conditions for ecological high quality food products, competitive on EU markets. Having in mind the integration process of the Polish economy with the EU, proper conditions for polish producers, based on adequate finance and law regulations should be created. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0239-9342
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu