BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Dziugan Piotr
Tytuł
Zastosowanie tac z kratownicą w procesie liofilizacji biopreparatu zawierającego bakterie Lactobacillus Plantarum
Application of Grille for Freeze Drying Process of Biopreparate with Bacteria of Lactobacillus Plantarum
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2006, nr 70 (nr 984), s. 37-42, fot., rys., bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia, Chemia spożywcza, Mikrobiologia
Commodity science, Food commodities, Chemistry, Food chemistry, Microbiology
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Analizowano możliwość intensyfikacji procesu liofilizacji biopreparatu zawierającego bakterie Lactobacillus plantarum przez zastosowanie tac z kratownicą. Wykonano badania porównawcze kinetyki procesu liofilizacji biopreparatu z użyciem tac z kratownicą i tac bez kratownicy. Wykazano, że zastosowanie kratownicy skracało proces liofilizacji o 1,5 godziny i nie wpływało na obniżenie jakości produktu. Liczba drobnoustrojów przeżywających w próbach suszonych na tacy z kratownicą (5,4x109 j.t.k./g.s.s.) nie różniła się znacząco od liczby mikroorganizmów w biopreparacie suszonym na tacy bez kratownicy (6,6x10 9 j.t.k./g.s.s.). (oryg. streszcz.)

The purpose of the study was to analyse the possibility intensification of freeze drying process of biopreparate with bacteria of Lactobacillus plantarum. The process was leaded to use a grille. The research of kinetic of freeze drying process was made with or without to use grille. The result of this study show that to use a grille reduce of time of freeze drying process about 1,5 hour, without reduction of product quality. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H.: Mikrobiologia żywności. Warszawa: PZWL, 1983, s. 60-62, 333-337.
  2. Geherke H.H., Pralle K., Deckwer W.D.: Freeze Drying of Microorganisms Influence of Cooling Rate on Surival. Food Biotechnology. 1992, vol. 6, nr l, s. 35-49.
  3. Tutowa KG., Kuc P.C.: Suszenie produktów biosyntezy. Warszawa: WNT, 1991, s.16-29, 158-170.
  4. Wang W.: Lyophilization and development of solid protein pharmaceuticals. International Journal of Pharmaceutics. 2000, nr 203, s. 1-60.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu