BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kwit Jarosław
Tytuł
Znaczenie sprawozdań finansowych dla wyceny rynkowej spółek w warunkach globalnego kryzysu gospodarczego
The role of financial statements in enterprise valuation during global economic crisis
Źródło
Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości, 2009, t. 51, nr 107, s. 69-84, bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Sprawozdanie finansowe, Kryzys gospodarczy, Wycena, Raporty gospodarcze
Financial statements, Economic crisis, Valuation, Economic reports
Uwagi
streszcz., summ., zawiera rysunki i tabele
Abstrakt
Artykuł prezentuje w syntetycznej formie źródła kryzysu 2008/2009 w gospodarce USA i w Polsce. Stawia pytanie dotyczące roli rachunkowości, księgowych i audytorów w tym kryzysie. Autorka wskazuje także drogę wyjścia z recesji gospodarczej. Tą drogą jest postępowanie według zasad etyki, moralności i przestrzegania reguł społecznej odpowiedzialności biznesu. (abstrakt oryginalny)

The article begins with explaining the causes of the present financial and economic crisis in the world. It next emphasizes the role of accounting, accountants and auditors in this period of turbulent economic conditions. The paper ends with possible solutions to the crisis and ways of protection of economy against next financial crunches. It refers to ethics, morality and corporate social responsibility. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Emery H.C. (1896), Speculation on the Stock and Produce Exchanges of the United States, New York.
  2. Grant J. (1996), The Trouble of Prosperity, New York.
  3. Malkiel B.C. (2004), Błądząc po Wall Street, WIG-Press. Warszawa.
  4. Panfil M. (red.), (2009), Wycena biznesu w praktyce, Poltext, Warszawa.
  5. Tarczyński W., Mojsiewicz M. (2001), Zarządzanie ryzykiem, PWE, Warszawa.
  6. Tyszka T. (red.), (2004), Psychologia ekonomiczna, GWP, Gdańsk.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-4381
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu