BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Sobczyk Janusz R.
Tytuł
Koordynacja - semantyczny i terminologiczny rozbiór językowy kluczowego pojęcia teorii organizacji i zarządzania
Coordination - a Semantic and Terminological Analysis of the Main Concept in the Organizational Theory
Źródło
Współczesne Zarządzanie, 2007, nr 4, s. 153-163, bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Organizacja i zarządzanie, Teorie zarządzania, Teoria organizacji
Organisation and management, Management theories, Organisation theory
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule dokonano językowego rozbioru pojęcia koordynacji z próbą zarysowania jego obszaru pojęciowego i wprowadzenia wybranych propozycji terminologicznych. (abstrakt oryginalny)

An analysis of the key notions of "co-ordination" in the SM science was undertaken. It allowed an attempt to systematize this concept area and attempt to divide the general term into consecutive terms - taking into account its particular species. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Ajdukiewicz K., (1960), Język i poznanie, t. 1, PWN, Warszawa.
  2. Grzegorczykowa R., (2002), Wprowadzenie do semantyki językoznawczej, Wyd. PAN, Warszawa.
  3. Kleiber G., (2003), Semantyka prototypu, Universitas, Kraków.
  4. Kopaliński W., (1989), Słownik wyrazów obcych, WP, Warszawa.
  5. Kotarbiński T., (1999, 2003), Prakseologia cz. I, II, PAN Zakł. Narodowy Ossolińskich, Wrocław.
  6. Marciszewski W., (1977), Metody analizy tekstu naukowego, PWN, Warszawa.
  7. Martyniak Z., (2002), Historia myśli organizatorskiej, Wyd. AE w Krakowie, Kraków.
  8. Nowak L., (1977), Wstęp do idealizacyjnej teorii nauki, PWN, Warszawa.
  9. Nowicki W., (1986), Podstawy terminologii, PAN Komitet Naukoznawstwa. Ossolineum, Wrocław.
  10. Pawłowski T., (1978), Tworzenie pojęć i definiowanie w naukach humanistycznych, PWN, Warszawa.
  11. Tabakowska E., (2001), Kognitywne postawy języka i językoznawstwa, Universitas, Kraków.
  12. Taubwurcel S., (1966), Organizacja i kierownictwo jako nauka, Min. Finansów. Zakł. Organizacji i Techniki Pracy Biurowej, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1643-5494
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu