BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Pokatajewa Olga (Klasyczny Prywatny Uniwersytet w Melitopolu, Ukraina)
Tytuł
Rola państwa w instytucjonalnej transformacji relacji ekonomicznych
The Role of a State in an Institutional Transformation of Economic Relationships
Źródło
Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2008, z. nr 13, s. 379-382, bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Instytucjonalizacja gospodarki, Rola państwa w gospodarce, Reformy gospodarcze, Interwencjonizm państwa
Institutionalization of the economy, States' role in economy, Economic reforms, Government intervention
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule analizowana jest rola państwa w instytucjonalnej transformacji relacji ekonomicznych w gospodarce przejściowej. Uwzględniono zadania państwa w zakresie likwidacji przestarzałych rozwiązań instytucjonalnych, kreacji otoczenia instytucjonalnego sprzyjającego efektywnemu funkcjonowaniu gospodarki rynkowej oraz konieczną zmianę metod regulacji i kontroli. (abstrakt oryginalny)

The role of a state in an institutional transformation of economic relationships in the countries with transitive economy has been studied. The formation of institutional environment of the market economy has been considered. Liquidation of out-of-date institutions and creation of more efficient ones has been analyzed. The most prospective directions of changing the state's role on the new stage of institutional transformation and efficient methods of control and regulation have been determined. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Гелбрейт Дж.К. [1979], Экономическая теория и цели общества. - М..
  2. Норт Д. [2000], нституцп, шституцшна змша та функцюнування економти I Пер з англ. I. Дзюб. - К..
  3. Серегина С.Ф. [2002], Роль государства в экономике. - М..
  4. Тамбовцев В. [1997], Государство и переходная экономика: пределы управляемости. - М..
  5. Ткач А.А. [2005], 1нституцюналън1 основи ринковог шфраструктури. - К..
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1898-5084
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu