BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kapusta Franciszek (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Tytuł
Przemysł mięsny w Polsce - wybrane problemy
Meat Industry in Poland - Selected Problems
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Nauki Inżynierskie i Technologie (1), 2009, nr 57, s. 21-33, tab., bibliogr. 18 poz.
Słowa kluczowe
Mięso, Przemysł mięsny, Analiza statystyczna
Meat, Meat industry, Statistical analysis
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Mięso i wędliny są podstawowym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej oraz znaczącym źródłem składników mineralnych i witamin z grupy B. Z tych względów oraz właściwości smakowych wzrasta spożycie produktów mięsnych. Produkty mięsne otrzymuje się w wyniku chowu zwierząt gospodarskich po poddaniu ich przerobowi w przemyśle mięsnym. Sam przemysł mięsny przechodził i nadal przechodzi różnorodne przemiany z tendencją do koncentracji produkcji, poprawy bezpieczeństwa przetwórstwa oraz wzrostu jego konkurencyjności na wewnętrznym i zewnętrznym rynku. Mając na uwadze utrzymywanie tych tendencji, nieustannie inwestuje się w bazę przetwórczą i pogłębia się współpracę z producentami żywca. (abstrakt oryginalny)

Meat and processed meat are basic sources of proteinand significant source of minerals and vitamins from group B. For these reasons and also for good taste there is a growth in meat consumption. Meat products are obtained as a result of breeding of domesticated animals and processing them. The meat industry itself has gone through various changes with tendency to concentrate production, improve safety and strengthen its competitiveness both on the domestic and foreign market. To maintain these tendencies it is investing in the processing base and deepens cooperation with producers of livestock. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Kapusta F., Teoria agrobiznesu. Ćwiczenia, AE, Wrocław 2007.
  2. Mały rocznik statystyczny Polski (wrzesień 1939-czerwiec 1941), Ministerstwo Informacji i Dokumentacji, Londyn 1941.
  3. Rocznik statystyczny rolnictwa i gospodarki żywnościowej 1978, GUS, Warszawa 1978.
  4. Rolnictwo i gospodarka żywnościowa 1986-1990, GUS, Warszawa 1992.
  5. Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2006, GUS, Warszawa 2006.
  6. Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2008, GUS, Warszawa 2008.
  7. Zin Z., Rys historyczny spożywania mięsa, "Gospodarka Mięsna" 2007, 3.
  8. Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.), Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2004.
  9. Urban R, Przemysł mięsny, w: Encyklopedia agrobiznesu, Fundacja Innowacja, WSSE, Warszawa 1998.
  10. Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2002, GUS, Warszawa 2002.
  11. Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2004, GUS, Warszawa 2004.
  12. Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2008, GUS, Warszawa 2008.
  13. Zięba S., Polski model hodowli trzody chlewnej, "Gospodarka Mięsna" 2006, 11.
  14. Rycombel D., Integracja w sektorze wieprzowiny w wybranych państwach UE, "Gospodarka Mięsna" 2007, 11.
  15. Pisula A., Tyburcy A., Dasiewicz K., Czynniki decydujące o jakości mięsa wolowego, "Gospodarka Mięsna" 2007, 1.
  16. Musiał W., Instrumenty kreacji rozwoju zrównoważonego rolnictwa obszarów górskich na przykładzie wypasu kulturowego owiec, Prace Komisji Nauk Rolniczych i Biologicznych XLI, Seria B Nr 54, Bydgoszcz 2004.
  17. Cukierski Ł, Przemiany strukturalne w przemyśle mięsnym w Polsce, "Gospodarka Mięsna" 2006, 7.
  18. Makała H., Wykorzystanie mięsa końskiego w Polsce i na świecie, "Gospodarka Mięsna" 2007, 11.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
2080-5985
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu