- Autor
- Kmiećkowiak Aleksandra (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu), Lesiów Tomasz (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
- Tytuł
- Systemy zarządzania jakością i ich integracja w przemyśle żywnościowym - praca przeglądowa
Quality Management Systems and Their Integration in Food Industry - the Review - Źródło
- Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Nauki Inżynierskie i Technologie (1), 2009, nr 57, s. 47-71, rys., bibliogr. 14 poz.
- Słowa kluczowe
- Rynek żywności, Jakość produktów żywnościowych, System zarządzania jakością
Food market, Quality of food products, Quality management systems - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Celem niniejszej pracy jest przedstawienie idei i głównych zasad funkcjonowania systemu HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) oraz norm ISO 9000 (International Organization for Standardization). Praca wskazuje również na możliwość doskonalenia systemów zarządzania jakością żywności przez integrację systemu HACCP z ISO 9000. System HACCP oparty jest na identyfikacji i analizie potencjalnych źródeł zagrożeń produkowanej żywności oraz oszacowaniu ryzyka ich wystąpienia w całym łańcuchu żywnościowym. Normy ISO 9000 są systemem międzynarodowych norm jakości. Ich celem jest ujednolicenie rozwiązań systemowych w zakresie zarządzania jakością w organizacjach, które chcą wdrożyć ten system. Efektywne zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, a także jakością jest łatwiejsze po wdrożeniu zintegrowanych systemów zarządzania jakością (ZSZJ). Najlepszym rozwiązaniem okazuje się wdrożenie ZSZJ zgodnego z normą ISO 15161. W ten sposób uzyskuje się większą skuteczność i efektywność realizowanych procesów, zmniejszenie biurokracji w firmach, a także obniżkę kosztów projektowania, wdrażania i utrzymania ZSZJ w porównaniu z systemami wdrażanymi oddzielnie.(abstrakt oryginalny)
The aim of the paper is to show the idea and the main functioning principles of HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) and standard ISO (International Organization for Standardization). Moreover it is pointed out for the potential improvement of food quality management systems by the integration of HACCP with ISO 9000. System HACCP is based on the identification and analysis of potential hazard sources of manufactured food and their risk assessment appearance in the whole food chain. ISO 9000 is a family of standards for quality management systems. They unify system solutions in the range of quality management in organizations intending its implementation. The effectiveness of food health safety management and also quality management is easier after the implementation of Integrated Quality Management Systems. The best solution is introducing ZSZJ in accordance with standard ISO 15161. One can obtain higher effectiveness and efficiency of realized processes, diminishing firm bureaucracy as well as lowering the costs of design, implementation and maintenance of ZSZJ in comparison with the implementation of both systems separately. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Gertig H., Gawędki J., Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007, s. 115.
- Wójcik A., Lesiów T., Aspekty technologiczne produkcji piwa a funkcjonowanie systemu zarządzania jakością w browarze, Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Technologia 12, AE, Wrocław 2007.
- Ładoński W., Szołtysek K. (red.), Zarządzanie jakością. Systemy jakości w organizacji, AE, Warszawa 2005.
- Dąbrowska Z., Obowiązki podmiotów branży żywnościowej podlegających kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o., Gdańsk 2004.
- Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen M.F., Zarządzanie jakością żywności. Ujęcie technologiczno-menedżerskie, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2005.
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DzU nr 171, poz. 1225).
- Grochowska M., Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz do ustawy oraz przepisów wspólnotowych, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o., Gdańsk 2007.
- Łańcucki J., Podstawy kompleksowego zarządzania jakością TQM, AE, Poznań 2006.
- Urbaniak M., Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka, Difin, Warszawa 2004.
- www.seria.home.pl.
- Flaczyk E., Górecka D., Korczak J. (red.), Towaroznawstwo produktów spożywczych, AR, Poznań 2006.
- Konarzewska-Gubała E. (red.), Zarządzanie przez jakość. Koncepcje, metody, studia przypadków, AE, Wrocław 2003.
- Kijowski J., Sikora T. (red.), Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Integracja i informatyzacja systemów, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003.
- Zalewski R., Zarządzanie jakością w produkcji żywności, AE, Poznań 2004.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1899-3192
2080-5985 - Język
- pol