BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Seremak-Bulge Jadwiga (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa), Rembeza Jerzy (Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, Bonin)
Tytuł
Zmiany cen i marż
Źródło
Nowe Życie Gospodarcze, (dodatek) - Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, 2009, nr 23-24, s. 21-23, tab., wykr.
Słowa kluczowe
Mechanizmy cenowe, Rynek żywności, Ceny detaliczne, Ceny żywności, Mechanizmy rynkowe
Price mechanism, Food market, Retail prices, Food prices, Market mechanism
Abstrakt
W artykule przedstawiono wyniki badania dotyczącego cykliczności zainteresowania funkcjonowaniem mechanizmu cenowego na rynku żywnościowym oraz tworzenia cen detalicznych żywności i udzału w tym uczestników łańcucha żywności. Problem ten podjęto w odniesieniu do podstawowych rynków rolnych: zbóż, mięsa oraz mleka. Badaniami objęto lata 1990-2009 wykorzystując miesięczne notowania cen, prowadzone prze GUS. Skupiono się na ocenie udziału marży producenta, marży przetwórczej oraz marży handlowej w cenie detalicznej wybranych przetworów. Tę ocenę poprzedziła analiza zagregowanych wskaźników zmian cen na poziomie producenta, zbytu i detalu na poszczególnych rynkach.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1234-5784
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu