- Autor
- Seremak-Bulge Jadwiga (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa), Rembeza Jerzy (Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, Bonin)
- Tytuł
- Zmiany cen i marż
- Źródło
- Nowe Życie Gospodarcze, (dodatek) - Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, 2009, nr 23-24, s. 21-23, tab., wykr.
- Słowa kluczowe
- Mechanizmy cenowe, Rynek żywności, Ceny detaliczne, Ceny żywności, Mechanizmy rynkowe
Price mechanism, Food market, Retail prices, Food prices, Market mechanism - Abstrakt
- W artykule przedstawiono wyniki badania dotyczącego cykliczności zainteresowania funkcjonowaniem mechanizmu cenowego na rynku żywnościowym oraz tworzenia cen detalicznych żywności i udzału w tym uczestników łańcucha żywności. Problem ten podjęto w odniesieniu do podstawowych rynków rolnych: zbóż, mięsa oraz mleka. Badaniami objęto lata 1990-2009 wykorzystując miesięczne notowania cen, prowadzone prze GUS. Skupiono się na ocenie udziału marży producenta, marży przetwórczej oraz marży handlowej w cenie detalicznej wybranych przetworów. Tę ocenę poprzedziła analiza zagregowanych wskaźników zmian cen na poziomie producenta, zbytu i detalu na poszczególnych rynkach.
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Cytowane przez
- ISSN
- 1234-5784
- Język
- pol