- Autor
- Morkis Grażyna (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
- Tytuł
- Zarządzanie jakością
- Źródło
- Nowe Życie Gospodarcze, (dodatek) - Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, 2009, nr 23-24, s. 27-28, wykr.
- Słowa kluczowe
- Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Dobra Praktyka Higieniczna, Dobra Praktyka Produkcyjna, Przedsiębiorstwo przemysłowe, Przemysł spożywczy, Zarządzanie jakością, Systemy zarządzania
Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), Good Hygienic Practice (GHP), Good Manufacturing Practice (GMP), Industrial enterprises, Food industry, Quality management, Management system - Abstrakt
- Omówiono sytuację w polskich przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w zakresie stosowania systemów zarządzania jakością. Obligatoryjne systemy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym to Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i System Analiz Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (HACCP). Przedstawiono procentowy udział przedsiębiorstw stosujących nieobligatoryjne systemy zarządzania. Zwrócono uwagę na wzrost inwestycji, koszty produkcji, integrację pionową, rolę HACCP w eksporcie oraz korzyści ze stosowania systemów zarządzania jakością.
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Cytowane przez
- ISSN
- 1234-5784
- Język
- pol