BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Morkis Grażyna (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Zarządzanie jakością
Źródło
Nowe Życie Gospodarcze, (dodatek) - Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, 2009, nr 23-24, s. 27-28, wykr.
Słowa kluczowe
Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Dobra Praktyka Higieniczna, Dobra Praktyka Produkcyjna, Przedsiębiorstwo przemysłowe, Przemysł spożywczy, Zarządzanie jakością, Systemy zarządzania
Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), Good Hygienic Practice (GHP), Good Manufacturing Practice (GMP), Industrial enterprises, Food industry, Quality management, Management system
Abstrakt
Omówiono sytuację w polskich przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w zakresie stosowania systemów zarządzania jakością. Obligatoryjne systemy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym to Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i System Analiz Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (HACCP). Przedstawiono procentowy udział przedsiębiorstw stosujących nieobligatoryjne systemy zarządzania. Zwrócono uwagę na wzrost inwestycji, koszty produkcji, integrację pionową, rolę HACCP w eksporcie oraz korzyści ze stosowania systemów zarządzania jakością.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1234-5784
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu