BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Knap Renata
Tytuł
Międzynarodowa konkurencyjność Polski w sektorze ryb i produktów rybnych
Poland's International Competitiveness within the Seafood Sector
Źródło
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Prace Katedry Handlu Zagranicznego i Międzynarodowych Stosunków Ekonomicznych, 2003, nr 9, s. 85-97
Słowa kluczowe
Konkurencyjność gospodarki żywnościowej, Konkurencyjność międzynarodowa, Rybołówstwo, Owoce morza
Competitiveness of the food economy, International competitiveness, Fishery, Seafood
Uwagi
summ.
Abstrakt
Scharakteryzowano pozycję konkurencyjną Polski w sektorze ryb i produktów rybnych. Przedstawiono założenia i zakres prowadzonych badań. Przeanalizowano podstawowe mierniki międzynarodowej pozycji konkurencyjnej Polski w światowym sektorze rybnym.

The paper presents analysis of Poland’s international competitiveness in the seafood sector in 1990s. In the chapter I assumptions and the analysis range is revealed. Applying basic factors of the international competitiveness the position of Polish seafood sector was described in the chapter II. The paper shows that, in spite of low share in the world’s catch and seafood trade, Poland - according to other factors -possesed relative competitive advantage within this sector.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. FAO Yearbook of Fishery Statistics. FAO, Rome 2001.
  2. Lubiński M., Michalski T., Misala J.: Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki. Pojęcie i spo¬soby mierzenia. IRiSS. Warszawa 1995.
  3. Misla J.: Współczesne teorie wymiany międzynarodowej i zagranicznej polityki eko-nomicznej. SGH, Warszawa 2001, s. 237.
  4. Porter M.E.: Porter o konkurencji. PWE, Warszawa 2001, s. 200.
  5. Porter M.E.: Strategia konkurencji. Metody analizy sektorów i konkurentów. PWE, Warszawa 1998, s. 48-49.
  6. Zielińska-Głębocka A.: Wprowadzenie do ekonomii międzynarodowej. Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 1997, s. 9.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1640-6818
1426-7799
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu