BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Ender Judit (Szent István University, Gödöllő, Hungary), Takácsne György (Szent István University, Gödöllő, Hungary)
Tytuł
Development of Food Quality and Safety System in the Greenhouse Industry : a Case Study from USA Practice
Rozwój systemu jakości i bezpieczeństwa żywności w sektorze produkcji szklarniowej : studium przypadku z USA
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2009, T. 11, z. 6, s. 32-37, bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Systemy jakości, Systemy bezpieczeństwa, Bezpieczeństwo żywnościowe, Produkcja rolna
Quality systems, Security systems, Food security, Agricultural production
Uwagi
summ., streszcz.
Kraj/Region
Stany Zjednoczone Ameryki
United States of America (USA)
Abstrakt
W artykule, na przykładzie USA, przedstawiono wdrożenie systemów jakości i bezpieczeństwa żywności w kontekście zmian na świecie. (abstrakt oryginalny)

The food safety system is under serious stress, largely because of rapid change in the food system. An effective food safety system provides an array of important social and economic benefits, including maintenance of public confidence in the safety of the food supply, and support for the export food and agricultural products. These benefits flow from success in minimizing food safety risk. This is first and foremost the responsibility of food producers, processors, and also others throughout the food chain, including consumers: the government can play important roles in the effort to minimize food safety risk as well. In this study I will highlight the key elements of the food safety development in the greenhouse growing environment with an example of an Ohio vegetable producer. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. CNN 2002. 2007: Death sentence over Chinese poisoninss, 30 September 2002. Available at http://www.cnn.com/2002/ WORLD/asiapcf/east/09/30/china.poison. Downloaded.
  2. Ender J., Mikaczo A. 2008: Applied farm food safety. Bulletin of Szent Istvan University special issue part two, p.575-583.
  3. FAO/WHO. 2009: Microbiological hazards in fresh fruits and vegetables [http://www.fao.org/ag/agn/agns/files/FFV_2007_Final.pdf, download].
  4. Henson S., Caswell, J. 1999: Food safety regulation: an overview of contemporary issues. Food Policy, 24 (6). 589-603.
  5. Henson, S., Holt, G. 2000: Exploring incentives for the adoption of food safety controls: HACCP implementations in the UK dairy sector. Review of Agricultural Economics, 22, 407-420
  6. Holleran, E., Bredahl, M. E., Zaibet, L. 1999: Private incentives for adopting food safety and quality assurance. Food Policy, 24, 669-683.
  7. Jayasinghe-Mudalige, I:., Henson S. 2007: Identifying economic incentives for Canadian red meat and poultry processing enterprises to adopt enhanced food safety controls. Food Controls, 18, 1363-1371.
  8. World Health Organization. 2003: Food Safety' Program, Regional Office for the Western Pacific "Food Safety-: issues-Public Health Significance of Foodborne Illnesses", p. 8 [hereafter WHO Food Safety], downloaded.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu