BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Smělíková Edita (Mendel University of Agriculture and Forestry Brno, Czech Republic)
Tytuł
Higher Specialization and Concentration of Production as a Key Competitiveness Factor : Case of Hog Industry
Wysoka specjalizacja i koncentracja produkcji jako kluczowy czynnik konkurencyjności : przypadek sektora trzodowego
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 5, s. 144-148, rys., bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Zwierzęta gospodarcze, Mięso wieprzowe, Koncentracja produkcji, Produkcja rolna, Konkurencyjność rolnictwa
Livestock, Pork meat, Concentration of production, Agricultural production, Agricultural competitiveness
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Określono znaczenie wysokiej specjalizacji i koncentracji produkcji dla poziomu konkurencyjności jaką można osiągnąć w sektorze produkcji trzody chlewnej. (abstrakt oryginalny)

The increasing size and specialization of hog operations reflect structural change in U.S. swine production during the past 15 years. The number of farms with hogs has declined by over 70 percent, as hog enterprises have grown larger. Operations producing under contract are larger than independent operations and are more likely to specialize in a single phase of production. These structural changes have coincided with substantial gains in efficiency for hog farms and lower production costs. Most of these productivity gains are attributable to increases in the scale of production and technological innovation. Productivity gains contributed to reduction in the price of hogs at the farm gate and also in the consumer price. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bain J.S. 1956: Barriers to New Competition. Harvard University Press, Cambridge, MA.
  2. Carlton D.W., Perloff J.M. 1994: Modern industrial Organization. HarperCollins College Publishers, New York.
  3. Koch J.V. 1980: Industrial Organization and Prices. Prentice-Hall, Englewood Cliffs, NJ.
  4. Robinson J. 1933: The Economics of Imperfect Competition. Macmillan, London.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu