BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Łopatowska Jolanta (Politechnika Gdańska), Zieliński Grzegorz (Politechnika Gdańska)
Tytuł
Ciągłe doskonalenie systemów produkcji żywności opartych na koncepcji pull
Continuous Improvement of the Food Production Systems Based on the "Pull" Conception
Źródło
Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, 2010, nr 2/2, s. 141-150, rys., tabl., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja żywności, Doskonalenie organizacji, Technika Kanban, Jakość produkcji
Food production, Organisation improving, Kanban technique, Production quality
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W niniejszej publikacji przedstawiono kluczowe aspekty ciągłego doskonalenia systemów produkcji żywności opartej na koncepcji "pull". Autorzy zaprezentowali możliwość wykorzystania cyklu PDCA w doskonaleniu systemów opartych na kartach Kanban. Jako grupa podmiotów gospodarczych zostały wybrane placówki żywienia zbiorowego (które mogą być zarówno barami szybkiej obsługi, stołówkami zakładowymi, ale również i restauracjami). Dokonano identyfikacji poszczególnych obszarów działalności występujących w tego typu placówkach (takich jak: dostawy i magazyn, produkcja, zbyt) a następnie dla wybranego obszaru zaprezentowano możliwość zastosowania koncepcji ciągłego doskonalenia systemu produkcji typu "pull".(abstrakt oryginalny)

This publication contains the main aspects of the continuous improvement in the food production systems. Authors present how to use PDCA cycle in the Kanban production systems based on such type of companies as fast food, or restaurants. Chosen area of the continuous improvement in Kanban system implementation in this kind of companies, were delivery area, which is the first area in this production systems. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Brzeziński M. (2002), Organizacja i sterowanie produkcją, Wyd. Placet, Warszawa.
  2. Chapman S. (2005), Fundamentals of production planning & control, Wyd. Prentice Hall, New Jersey.
  3. Dahlgaard J., Kristensen K., Kanji G. (2002), Podstawy zarządzania jakością, Wyd. PWN, Warszawa.
  4. EFQM (2003), The Fundamenta! concepts of Excellence, Wyd. EFQM, Bruksela.
  5. Karaszewski R. (2005), Zarządzanie jakością. Koncepcje, metody i narzędzia stosowane przez liderów światowego biznesu, Wyd. Dom Organizatora, Toruń.
  6. Liker J.K. (2005), Droga Toyoty, Wyd. MT Biznes, Warszawa.
  7. Łopatowska J. (2008), Buforowanie i harmonogramowanie w wybranych metodach planowania i sterowania produkcją w: Polak W., Noch T. (red.) Problemy zarządzania we współczesnych organizacjach, Wyd. Gdańskiej Wyższej Szkoły Administracji, Gdańsk.
  8. The Productivity Press Development Team (2002), Kanban for the Shoploor, Wyd. Productivity Press, Portland, Oregon.
  9. Womack J.P., Jones D.T. (2007), Lean thinking - szczupłe myślenie, Wyd. ProdPres.com.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1732-1565
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu