BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Sułek Marian W., Zięba Małgorzata, Żyła Aleksandra
Tytuł
Ocena jakości płynów do kąpieli zawierających glikole silikonowe
Quality estimation of foam baths containing silicone glycols
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2006, nr 3, s. 81-89, bibliografia 22 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Kosmetyki, Towaroznawstwo przemysłowe, Ocena jakości, Substancje powierzchniowo czynne
Cosmetics, Industrial commodities, Quality assessment, Surfactants
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Prezentowane badania miały na celu ocenę preparatów otrzymanych zgodnie z zaproponowanymi recepturami, które zawierały silikony. W rezultacie uzyskanych wyników można twierdzić, że oksyetylenowane i oksypropylenowane 20 molami tlenku etylenu i tlenku propylenu silikony poprawiają zdolność emulgowania tłuszczu oraz charakterystyki pianotwórcze, w odniesieniu do preparatu nie zawierającego silikonu i płynu handlowego. Zagęszczanie przy użyciu soli nie jest zbyt efektywne i odgrywa rolę tylko dla niskich stężeń, rzędu setnych części procenta. Należy więc poszukiwać innych modyfikatorów lepkości, np. polimerów (streszcz. oryg.)

Presented examinations were done to estimate the properties of foam baths containing silicones as additives. On the basis of received results it can be said that silicone containing 20 moles of ethylene oxide and propylene oxide improves ability of fats emulsification and foaming ability of foam baths containing PEG/PPG-20/20 Dimethicone. Thickening of foam baths with that kind of silicone glycol by means of NaCl is rather ineffective and other types of viscosity modifiers e.g. polymers should be looked for. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu