BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kryża Krzysztof, Szczepanik Grzegorz, Błaszkiewicz Piotr
Tytuł
Technologiczny aspekt zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym
Technological Aspect of Management of Quality and Health Safety in the Distribution of Perishable Food
Źródło
Problemy Jakości, 2011, nr 5, s. 37-42, rys., tab., bibliogr. 17 poz.
Słowa kluczowe
Bezpieczeństwo zdrowotne żywności, Bezpieczna żywność, Żywność, Zarządzanie jakością, Zarządzanie bezpieczeństwem, Transport chłodniczy
Food health safety, Safe food, Food, Quality management, Safety management, Refrigerated transport
Uwagi
summ.
Abstrakt
W artykule omówiono zastosowanie i perspektywy chłodnictwa w kształtowaniu jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów żywnościowych. Scharakteryzowano terminologię związaną z bezpieczeństwem żywności. Opisano znaczenie łańcucha chłodniczego oraz rolę transportu chłodniczego żywności w wymianie towarowej na rynkach krajowych i międzynarodowych. Przedstawiono rozwiązania logistyczne w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności podczas transportu.

Article covers topics related to the application of knowledge and prospect of the importance of cooling in influence on the quality and health safety of food products. Food distribution is a significant unit in the management of the quality of food products, including cold chain continuity and optimal conditions for transport of food in the logistics system. Also characterized the term of food security related to the occurrence of microbiological, toxicological and technological hazards in food. Furthermore, it describes the importance of cold chain to ensure food safety, and food refrigerated transport role in the exchange of goods for polish and international markets, and logistics solutions to ensure food safety during transport. The modern concept of quality management in food distribution is a necessary tool to verify the quality of the food and transport services. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Anonim 2008. Biuletyn Informacyjny Głównej Biblioteki Komunikacyjnej. 1.
  2. Dudziński Z., Kizyn M. 2002. Vademécum Gospodarki Magazynowej. Wyd. ODDK Gdańsk, s. 58.
  3. Gołembska E. 1996. Transport w logistyce żywności. Materiały z konferencji nt.: Transport żywności. Problemy logistyczne, technologiczne i techniczne. Poznań, s. 7-14.
  4. Gruda Z., Postolski J. 1999. Zamrażanie żywności. Wyd. WNT, Warszawa, s. 521.
  5. Kamiński W. 1995. Chłodnictwo i gospodarka żywnościowa świata (u progu XXI w). Przem. Spoż. 1 i 3.
  6. Kłos Z. 1997. Kategoria jakości w transporcie żywności. Materiały z konferencji nt.: Transport żywności. Problemy logistyczne, technologiczne i techniczne. Poznań, s. 107-118.
  7. Knaflewska J., Pośpiech E. 2007. Quality assurance systems in food industry and health security of food. Acta Sei. Pol., Technol. Aliment. 6 (2), s. 75-85.
  8. Korzeniowski A. 2006. Magazynowanie towarów niebezpiecznych, przemysłowych i spożywczych. Wyd. Instytut Logistyki i Magazynowania. Poznań. 80, s. 399-401.
  9. Kwiatek K. 2007. Świat podnosi poprzeczkę. Kalejdoskop Mięsny. 4, s. 98-102.
  10. Matuszek T. 1996. Opakowanie i logistyka żywności. Materiały z konferencji nt.: Transport żywności. Problemy logistyczne, technologiczne i techniczne. Poznań, s. 59-67.
  11. Mokrzyszczak H. 1996. Przyczyny zmian jakości żywności podczas transportu i magazynowania. Materiały konferencji nt.: Transport żywności. Problemy logistyczne, technologiczne i techniczne. Poznań, s. 91-98.
  12. Materiały firmy AQUA LAB, Warszawa. Prezentacja miernika aktywności wody AQUALAB, Seria 3/3TE.
  13. Nowak A. 2007. Pakiet higieniczny w zakładach produkujących żywność pochodzenia zwierzęcego. Kalejdoskop Mięsny. 5, s. 61-63.
  14. PN-83 A-07005. Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach.
  15. Rokicki T. 2008. Znaczenie logistyki w Polsce. Kalejdoskop Mięsny. 5, s. 74-75.
  16. Zabrocki R., Palich P. 1996. Wybrane problemy transportu żywności na polskich statkach morskich. Materiały z konferencji nt.: Transport żywności. Problemy logistyczne, technologiczne i techniczne. Poznań, s. 161-167.
  17. Żukowski K. 1969. Łańcuch chłodniczy w gospodarce rybnej. Wyd. Morskie. Gdańsk.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-8651
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu