BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Brodzińska Katarzyna (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
Tytuł
Alternatywne kierunki produkcji zwierzęcej szansą na poprawę konkurencyjności gospodarstw rolnych
Alternative Directions of Animal Production as a Chance for Improvement of Farms Competitiveness Improvement
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 3, s. 52-56, rys., bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Gospodarstwa rolne, Konkurencyjność rolnictwa, Produkcja zwierzęca
Arable farm, Agricultural competitiveness, Animal production
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem pracy było poznanie czynników determinujących konkurencyjność alternatywnych kierunków produkcji zwierzęcej. Badaniami ankietowymi objęto łącznie 78 hodowców strusi, danieli, kóz i królików. Z przeprowadzonych analiz wynika, że uzyskiwane dochody w niewielkim jedynie stopniu zaspokajały potrzeby rodziny, jednak ok. 75% hodowców widziało możliwość ich zwiększenia. Szansą jest niewątpliwie aktywny marketing uwypuklający dietetyczne i smakowe zalety strusiny, dziczyzny, mięsa króliczego oraz prozdrowotne właściwości mleka koziego i jego przetworów. Ważny jest również sprawny system dystrybucji. (abstrakt oryginalny)

The survey recognized the factors determining competitiveness of alternative animal production. Survey included 78 farms specialized in ostrich, deer, goat and rabbit production. The analysis showed that income from animals productions in small degree fulfilled the family needs, but more than 75% interviewed farmers saw the chance for increasing their income. There is no doubt, that effective marketing is very important and can show dietetic and taste quality of ostrich, deer and rabbit meal and specificity milk of goat. The effective system of distribution is also important. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bielański P., Niedźwiadek S., Zając J. 2002: Chów królików. Wyd. fundacji Rozwój SGGW, Warszawa, 7-21.
  2. Brodzińska K. 2007: Perspektywy rozwoju produkcji zwierzęcej w Polsce w aspekcie zrównoważonego rozwoju. Problemy Rolnictwa Światowego, t. XVII 327-334.
  3. Brzóska M. 2006: Wizja polskiej wsi i rolnictwa. [W:] Polska wieś. Raport o stanie wsi (red. Wilkin J.. Nurzynsks" I.). FDPA, Warszawa.
  4. Dmuchowska T., Dmuchuwski B., Hanelik A. 2003: Jeleń i daniel w hodowli fermowej. Hodowca Jeleniowatych, Nr 1. 11-12.
  5. Horbańczuk J.O. 2003: Struś afrykański. Wyd. Auto-Graf. Warszawa. 42-67.
  6. Jastrzębska W. 2000: Wpływ wspólnej polityki rolnej na konkurencyjność polskich produktów rolno-spożywczych na rynku DE. Roczniki Naukowe ŚERiA, t. 11(4). 248-252.
  7. Kłosowski R. 2002: Alternatywne kierunki produkcji rolniczej. Króliki. Wyd. RCDRRiOW, Przysiek, s. 16.
  8. Niżnikowski R., Kowalski Ż.M., Strzelec E. 2007: Chów kóz. Oficyna Wydawnicza Hoża, Warszawa. 6-32.
  9. Urban R. 2005: Polski przemysł spożywczy w Unii Europejskiej - konkurencyjność i szanse rozwojowe. Roczniki Naukowe SERiA t. VII. z. 7.
  10. Ustawa o organizacji, hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich. Dz. U. nr 207 z 2002 roku.
  11. Woś A. 2003: Konkurencyjność potencjalna polskiego rolnictwa. [W:J Źródła przewag konkurencyjnych przedsiębiorstw w agrobiznesie (red. Niezgoda D.). AR Lublin, 8-17.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu