- Autor
- Chmielewska Marzena (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
- Tytuł
- Specyfika rachunku kosztów oraz zarządzanie informacjami o kosztach w spółdzielniach mleczarskich
The Specific Character of Costs Accounting as Well as Management of Costs Information in Dairy Cooperatives - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 3, s. 62-66, rys., tab., bibliogr. 5 poz.
- Słowa kluczowe
- Rachunek kosztów, Spółdzielczość mleczarska, Koszty pośrednie
Cost accounting, Cooperative creameries, Indirect costs - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Wzrastająca konkurencja spowodowała, iż zapotrzebowanie na nowoczesne narzędzia pozyskiwania informacji o kosztach nabrały dużego znaczenia. Dotychczas w większości spółdzielni mleczarskich stosowany byt rachunek kosztów pełnych służący głównie do celów sprawozdawczych. (abstrakt oryginalny)
The paper presents the methods of cost accounting and rules of the accounting in dairy cooperatives. In these cooperatives, a traditional calculation of costs and results has been used. Cost evidence has been carried out both in generic and calculation systems. However, variable costs' accounting has not been used in the cooperatives ' management yet Implementation of the accounting would efficiently improve effectiveness of decision process concerning the products in assortment structure and production optimizing. In the dairy cooperatives it is necessary to implement controlling procedures for a better source of information, what would probably improve their activity 's effectiveness. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Dynowska J., Łapińska A. 2005: Wykorzystanie controllingu i rachunkowości zarządczej do poprawy gospodarności przedsiębiorstw branży spożywczej i mięsnej. [W:] Agrobiznes 2005. Zmiany w agrobiznesie po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Nr 1070, Wrocław, s. 184.
- Nowak E. (red.) 1996: Leksykon rachunkowości. Praca zbiorowa. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, s. 169.
- Sawicki K. 2000: Analiza kosztów firmy. PWE. Warszawa, s. 87.
- Wasilewska M. 2006: Praktyczne aspekty budżetowania kosztów w spółdzielniach mleczarskich. Controling w małych i średnich przedsiębiorstwach. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław, s. 123.
- Wroński P. 2005: Nowoczesne metody rachunku kosztów w przedsiębiorstwie. Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin, s. 11.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol