- Autor
- Dubownik Anna (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Rudnicki Roman (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
- Tytuł
- Zakłady przemysłu spożywczego jako beneficjenci programu SAPARD w Polsce (ujęcie przestrzenne)
Food-Processing Plants as Beneficiaries of the SAPARD Programme in Poland (a Spatial Approach) - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 3, s. 121-128, rys., tab., bibliogr. 3 poz.
- Słowa kluczowe
- Przemysł spożywczy, Specjalny Program Akcesyjny na Rzecz Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich
Food industry, Special Accession Programme for Agriculture and Rural Development (SAPARD) - Uwagi
- summ.
- Abstrakt
- Celem artykułu była prezentacja przestrzenna końcowych wyników SAPARD w Polsce oraz ocena tego programu z punktu widzenia poprawy konkurencyjności zakładów przemysłu spożywczego, z uwzględnieniem podziału na zakłady przemysłów mleczarskiego, mięsnego, rybnego i owocowo-warzywnego. Analizę powyższych branż przemysłu spożywczego przeprowadzono na podstawie 3 mierników (liczby zrealizowanych wniosków na 1 zakład; średniej dotacji UE na 1 wniosek - w tys. zł; całkowitej wartości zrealizowanych inwestycji na 1 zakład - w tys. zł), które poddano procedurze standaryzacji i przedstawiono w formie średniej wartości znormalizowanej. Wskaźnik ten przyjęto jako podstawę oceny zakładów danej branży z punktu widzenia oddziaływania programu SAPARD na podniesienie ich konkurencyjności. Podstawą opracowania były materiały dotyczące realizacji Programu SAPARD udostępnione przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) oraz dane Głównego Inspektoratu Weterynarii (G1W) dotyczące liczby podmiotów przemysłu mleczarskiego, mięsnego i rybnego) i rejestru REGON (dotyczące zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego). (fragment tekstu)
An assessment was made of spatial differences (by poviat) in the effects of Measure 1 of the SAPARD programme: "Improvement in processing and marketing of food and fishery products". The research covered plants of the dairy, meat, fish, and fruit-and-vegetable processing industries. The analysis was been made based on three measures: number of applications granted per plant, mean EU subsidy per application in thoas. zlotys and total worth of investment completed per plant. The data were standardised and presented in the form of a normalised mean. This index served as a basis for an assessment of the food-processing plants in terms of the impact of the SAPARD programme on their competitiveness: its spatial variations were wide (cf. Fig. 1 - dairy plants: Fig. 2 - meat-processing plants; Fig. 3 - fish-processing plants; and Fig. 4 - plants processing fruit and vegetables). (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Racine J.B., Raymond H. 1977: Analiza ilościowa w geografii. PWN, Warszawa.
- Rudnicki R. 2006: Fundusz przedakcesyjny SAPARD jako czynnik rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich. [W] Przemiany struktury przestrzennej rolnictwa - sukcesy i niepowodzenia, B. Głębocki, E. Kacprzak (red.B UAM, Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań.
- SAPARD. 2004: Program operacyjny dla Polski. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol