- Autor
- Gugała Marek (Akademia Podlaska w Siedlcach)
- Tytuł
- Opłacalność produkcji grochu siewnego jako konkurencyjnego źródła białka paszowego
Profitability of the Seed Pea's Production as Competitive Source for of the Proteins Fodder - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 3, s. 215-217, tab., bibliogr. 5 poz.
- Słowa kluczowe
- Produkcja roślinna, Ocena opłacalności produkcji, Koszty produkcji, Nadwyżki produkcyjne
Crop production, Estimation of profitability production, Production costs, Surplus production - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Doświadczenie polowe przeprowadzono w Rolniczej Stacji Doświadczalnej Zawady należącej do Akademii Podlaskiej w Siedlcach. Z przedstawionych danych wynika, że koszt produkcji 1 kg białka na obiekcie (trzecim), na którym zastosowano Afalon Dyspersyjny 450 S.C., a następnie Basagran 600 SL + Focus Ultra 100 EC był niższy o 0.67 PLN/kg w stosunku od kosztu zakupu 1 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej, natomiast na obiekcie z pielęgnacją mechaniczną był prawie dwukrotnie wyższy i wyniósł 5.03 PLN/kg. (abstrakt oryginalny)
A field experiment was carried out in the Zawady Experimental Farm owned by the University of Podlasie in Siedlce. The test of opinion of profitability tillage seed pea was near diverse protection the aim of work against weeds as mil us the comparison of costs of production of kilogramme the proteins come from seed pea to price 1 the kg the proteins contained in the shot soy. It from introduced data results, that the cost of production 1 kg of white on object 3. Afalon Dyspersyjny 450 SC on which was applied and then the Basagran 600 SL - the Focus Ultra 100 EC was lower about 0,67 PLNkg in relation from cost of purchase 1 the kg the soy bruised grain, however he on object with nurturing mechanical was almost twice higher and he carried out 5,03 PLNkg. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Majchrzycki D., Pepliński B., Baum R. 2002: Opłacalność uprawy roślin strączkowych jako alternatywnego źródła białka paszowego. Racz. AR Poznan. CCCXLIII. Ekon. 1: 129-136.
- Muzalewski A. 2005: Koszty eksploatacji maszyn. IBMER. Warszawa, 5-46.
- Podleśny i. 2005: Rośliny strączkowe w Polsce-perspektywy uprawy i wykorzystanie nasion. Acta Agrophvsica 6(1): 213-224.
- Szwejkowska B. 2005: Wpływ intensywności uprawy grochu siewnego na zawartość i plon białka. Acta Sci. Pol., Agricultura 4(1): 153-161.
- Szwejkowska B. 2006: Reakcja odmian grochu siewnego (Pisum sativum L.) na różne metody zwalczania chwastów. Acta Sci. Pol.. Agricultura 5(1): 71-82.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol