BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Hadryjańska Barbara (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Tytuł
Wpływ ekologizacji przedsiębiorstw mleczarskich na ich konkurencyjność
The Influence of Dairy Companies Ecologisation on their Competitiveness
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 3, s. 225-229, tab., bibliogr. 1 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł mleczarski, Polityka ekologiczna przedsiębiorstwa, Ochrona środowiska, Ekologiczne aspekty działalności przedsiębiorstwa, Konkurencyjność przedsiębiorstwa
Dairy industry, Enterprises ecological politics, Environmental protection, Ecological aspects of the company's activities, Enterprise competitiveness
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Czynnikiem zwiększającym konkurencyjności przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego są, obok ceny i jakości produktu, również działania prośrodowiskowe. Przedsiębiorstwa mleczarskie, których działalność produkcyjna wykazuje duży wpływ na środowisko naturalne, muszą podejmować działania w zakresie gospodarki wodno-ściekowej, odpadami oraz ochrony atmosfery. Ekologizacja obok realizacji założeń polityki ekologicznej, może przyczynić się do wzmocnienia pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstw. (abstrakt oryginalny)

The activity of dairy companies is connected with a large interference to natural environment. The participation of these companies in national economy is remarkable and that's why the introduction of environmental changes in their case is very important for realization of sustainable development and ecological political of slate. The examined companies show the huge degree of introduction proecological activities, particularly in water and wastes management. Only the big companies were engaged in changes related to atmosphere protection. The ecologisation process influenced on the competitiveness achieved by dairy companies. The companies which did not introduced environmental changes have declared the decrease of their competitiveness. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Cavey A. 1997: Ochrona środowiska w przemyśle mleczarskim. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa. Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu