BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kacprzak Ewa (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu), Rudnicki Roman (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu)
Tytuł
Program SAPARD jako czynnik wzrostu konkurencyjności przemysłu spożywczego w Polsce
SAPARD Programme as a Factor of Growth of the Competitiveness of Food-Processing Industry in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 3, s. 263-268, rys., tab., bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Procesy dostosowawcze do wymagań UE, Specjalny Program Akcesyjny na Rzecz Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich, Programy pomocowe UE
Food industry, Demand adjustment process, Special Accession Programme for Agriculture and Rural Development (SAPARD), EU assistance programs
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono syntetyczną ocenę polskiego przemyski spożywczego ze względu na skalę absorpcji środków SAPARD oraz najważniejsze efekty wdrażania Działania I. (abstrakt oryginalny)

For the Polish food-processing industry, the end of the 20th and the beginning of the 21st centuries has been a time of intensive changes released by the systemic transformation and Poland's accession to the European Union. It was necessary to modernise plants thoroughly in order to make them competitive in both, die domestic and Union markets. What has proved highly useful in this matter was the possibility of co-financing investments from the means of Measure 1 of the SAPARD programme. The absorption of the SAPARD funds has increased the level of adjustment of food-processing plants to the EU sanitary; veterinary and food-safety standards: 758 plants have attained the EU sanitary and veterinary standards, 581 have introduced the HACCP system, 747 have implemented, or are in the process of implementing, the programme of adjustment to the standards in force in the Union, and 731 have completed the adjustment programme and come up to minimum domestic requirements as to production hygiene and livestock well-being. In preparing their applications, the beneficiaries have gained valuable experience. In sum, the SAPARD programme has proved an important tool in modernising the food-processing industry and boosting its competitiveness. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Marchlewski W. 2006: Analizy w zakresie przeglądu koncepcji oraz stanu wiedzy w Polsce na temat metropolizacji [www.funduszestrukturalne.gov.pl].
  2. Racine J.B., Raymond H. 1977: Analiza ilościowa w geografii. PWN, Warszawa.
  3. Raport końcowy z. realizacji programu SAPARD w Polsce w latach 2000-2006. 2007: MRiRW, Warszawa.
  4. Rasz H. 2005: Przemyśl spożywczy przed i po integracji Polski z Unią Europejską. Kancelaria Sejmu, Biuro Studiów i Ekspertyz. Informacja 1124, Warszawa.
  5. SAPARD. Program Operacyjny dla Polski. 2004: MRiRW, Warszawa.
  6. Witek T., Górski T. 1977: Przyrodnicza bonitacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej w Polsce. Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu