BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kasztelan Armand (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
Tytuł
Proekologiczne strategie funkcjonowania przedsiębiorstw jako czynnik poprawy pozycji konkurencyjnej na przykładzie podmiotów przemysłu spożywczego w woj. lubelskim
Pro-Ecological Strategies of Enterprises' Performance as a Competitiveness Improvement Factor on Example of Food Industry in Lublin Region
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 3, s. 291-295, tab., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Ochrona środowiska, Przemysł spożywczy, Strategie proekologiczne, Konkurencyjność przedsiębiorstwa
Environmental protection, Food industry, Pro-ecological strategies, Enterprise competitiveness
Uwagi
streszcz., summ.
Kraj/Region
Województwo lubelskie
Lubelskie Voivodeship
Abstrakt
Przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, dotyczące korzyści uzyskiwanych z tytułu realizacji przedsięwzięć proekologicznych. Przeprowadzone badania powalają twierdzić, że uwzględnienie przez przedsiębiorstwa, w ramach przyjętych strategii funkcjonowania, uwarunkowań ekologicznych i aktywne dostosowywanie swojej działalności do wymagań ochrony środowiska, przekłada się na poprawę ich pozycji konkurencyjnej. (abstrakt oryginalny)

This paper identifies and presents the survey results carried out in food industry enterprises concerning the advantages resulting from pro-ecological policy The survey shows great positive impact of ecological approach and active its adopting to the demands of environment protection in enterprises functioning strategy. In considering above it should be noted that pro-ecological approach ensures a sustained ability to profitably gain and maintain market share - better competitive position. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Alpav S. 1999: The trade and the environment nexus. [W:] Economic issues and globalization: theory and evidence, red. E. Ortiz, A. Cabello. ISINI. 302-304.
  2. Bernaciak A. 2000: Przedsiębiorstwo wobec wymagań ochrony środowiska. PTOP Salamandra. Poznań. 91-94.
  3. Kasztelan A.2007: Uwarunkowania proekologicznej działalności inwestycyjnej przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Wieś i Rolnictwo, nr 2, Warszawa. 117-118.
  4. Łuczka-Bakuła W. 1996: Zachowania przedsiębiorstw w warunkach wprowadzania ekorozwoju. [W:] Wdrażanie polityki ekorozwoju. Biblioteka Ekonomia i Środowisko, nr 20. Kraków, 53-55.
  5. Penc J. 1994: Ochrona środowiska w strategii przedsiębiorstwa. Aura. nr 7, 17.
  6. Preisner L. 2002: Integracja ogólnych i środowiskowych celów działalności gospodarczej. [W:] Instrumenty rynkowe w ochronie środowiska. Biblioteka Ekonomia i Środowisko, nr 29, Jugowice-Wrocław, 345.
  7. Preisner L. 2002a: Wpływ koncepcji ekorozwoju na politykę i działalność przedsiębiorstw. [W:] Aplikacyjne aspekty trwałego rozwoju. pod red. G. Dobrzańskiego. Wydawnictwo Politechnika Białostocka, Baiłystok, 196-198.
  8. Urbaniec M. 2001: Kooperatywne działania na rzecz rozwoju zrównoważonego. [W:] Ekonomia a rozwój zrównoważony - Wdrażanie, pod. red. F. Piontka, tom II. Wydawnictwo Ekonomia i Środowisko. Białystok. 71-72.
  9. Wojanowska J. 1998: Konkurencyjność przedsiębiorstwa w aspekcie regulacji środowiskowych. [W:] Sterowanie ekorozwojem - Zarządzanie w warunkach ekorozwoju, tom II, pod red. B. Poskrobki. Wydawnictwo Politechniki Białostockiej. Białystok. 111 i 117.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu