BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kubiszewska Joanna (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Śmiglak-Krajewska Magdalena (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Tytuł
Ryzyko działalności gospodarczej wybranych przedsiębiorstw branży makaronowej
Evaluation of Economic Risk of Chosen Macaroni Production Companies
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 3, s. 358-361, rys., tab., bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja żywności, Analiza ryzyka, Rynek przetworów zbożowych, Ryzyko gospodarcze
Food production, Risk analysis, Grain products market, Economic exposure
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Dokonano oceny wielkości ryzyka gospodarczego w wybranych przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją makaronu. Pomiaru ryzyka gospodarczego dokonano za pomocą klasycznych statystycznych miar ryzyka: odchylenia standardowego oraz współczynnika zmienności, przy wykorzystaniu elementów finansowej analizy wskaźnikowej. (abstrakt oryginalny)

The main goal of the article is to evaluate economic risk of chosen macaroni production companies within Poland. It based on financial balance sheets and profit and loss accounts which are presented in "Monitor Polski B". Data from the period 2001 - 2005 have been taken as a base for this study. For the evaluation of the financial situation ratio analysis has been applied (the following measures are used: liquidity ratios: current and quick ratio: debt ratio, asset ratio; profit margin ratio. Return on Total Asset-ROA, Return on Equily-ROE; total assets turnover, inventory turnover, receivables turnover). (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Brigham, Eugene F. 1997: Podstawy zarządzania finansami. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
  2. Drożdż J., Urban R. 2005: Stan przetwórstwa zbóż po przystąpieniu do UE. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 09, s. 13-16.
  3. Drożdż J. 2006: Spożycie przetworów zbożowych i sytuacja w krajowym przetwórstwie zbóż. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 01. s. 23-25.
  4. Gabrusewicz W. 2001: Analiza finansowa przedsiębiorstwa. Akademia Ekonomiczna, Poznań, s. 194.
  5. Mayo H. 1997: Wstęp do inwestowania. Wydawnictwo K. E. Liber, Warszawa.
  6. Ostaszewska J. 1992: Analiza finansowa i ocena firmy według standardów EWG. Wyd. CMM, Warszawa, s. 53.
  7. Tarczyński W., Mojsiewicz M. 2001: Zarządzanie ryzykiem. Podstawowe zagadnienia. PWE, s. 142-146.
  8. Wysocki F., Lira J. 2003: Statystyka opisowa. Akademia Rolnicza, Poznań, s. 51.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu