BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Morkis Grażyna (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Wpływ systemów zarządzania jakością przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego na ich konkurencyjność
Influence of Quality Management Systems on Competitiveness of Food Industry Enterprises
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 3, s. 407-411, rys., bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, System zarządzania jakością, Konkurencyjność przedsiębiorstwa
Food industry, Quality management systems, Enterprise competitiveness
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Jakość wyrobów jest jednym z najistotniejszych instrumentów konkurowania zarówno na rynku krajowym jak i na rynkach zagranicznych, bowiem jest podstawowym czynnikiem decydującym o stopniu zadowolenia klientów. Przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego, aby sprostać tym zadaniom wdrożyły i stosują systemy zarządzania jakością. Z przeprowadzonych badań wynika, że stosowanie systemu HACCP i ISO 9001 w sposób istotny wpłynęło na poziom konkurencyjności ankietowanych małych i średnich przedsiębiorstw na rynku krajowym, jaki i przede wszystkim na rynku UE. (abstrakt oryginalny)

Quality of products is one of the most important tools of competition on national market as well as abroad. It is the main factor that decides about consumers' satisfaction level. To be up to this challenge the food industry enterprises have implemented quality management systems. According to conducted researches, it can be stated that implementation of HACCP and ISO 9001 systems significantly influenced the competitiveness of surveyed small and medium enterprises not only on national market, but also on the EU market. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Hamrol A. 2005: Zarządzanie jakością z przykładami. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa.
  2. Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M. 2005: Zarządzanie jakością żywności. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa.
  3. Morkis G. 2005: Systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego (Ocena stanu wdrożenia po roku integracji z LIE). Program Wieloletni 2005-2009. Raport Nr 20. lERiGZ-PIB. Warszawa.
  4. Morkis G. (red.) 2006: Stan wdrożenia systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Program Wieloletni 2005-2009. Raport Nr 42. lERiGZ-PIB, Warszawa.
  5. Morkis G. (red.) 2007: Stan wdrożenia systemów zarządzania jakością oraz wpływ ich na konkurencyjność małych i średnich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Program Wieloletni 2005-2009. (maszynopis). lERiGZ-PIB, Warszawa.
  6. Sławińska E. (red.) 2002: Konkurencyjność przedsiębiorstw - nowe podejście. Wydawnictwa Naukowe PWN, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu