- Autor
- Kornacka Dorota (Uniwersytet Szczeciński), Łącka Irena (Uniwersytet Szczeciński; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie)
- Tytuł
- Współdziałanie podmiotów gospodarczych sektora mięsnego
- Źródło
- Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 1998, nr 786, s. 189-204
- Tytuł własny numeru
- Współdziałanie strategiczne w gospodarce
- Słowa kluczowe
- Przemysł mięsny, Grupa kapitałowa, Współpraca przedsiębiorstw
Meat industry, Capital group, Enterprises cooperation - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Referat porusza problem organizowania przez wiodące przedsiębiorstwa przemysłowe i handlowe grup kapitałowych. Zmiana ustroju gospodarczego, liberalizacja przepisów dotyczących podejmowania działalności gospodarczej, zmniejszona konsekwencja w egzekwowaniu norm sanitarnych, weterynaryjnych i prawnych doprowadziły do powstania rozdrobnionej struktury podmiotowej rynku żywca, mięsa i przetwórstwa mięsnego. Struktura taka nie zapewnia możliwości istnienia wszystkim podmiotom - liderom i bankrutom jednocześnie. Szansę na rozwój mają tylko firmy silne pod względem ekonomicznych i technicznym. Są one zainteresowane tworzeniem grup kapitałowych. Taka współpraca pozwoli - zbyt słabym indywidualnie przedsiębiorstwom - osiągnąć liczne korzyści finansowe i ekonomiczne i gwarantuje rozwój w przyszłości. (abstrakt oryginalny)
This paper touches the problem organisation of capital groups by the leading industrial firms. The change of the economic system, the liberalisation of regulations concerning the undertaking of an economic activity, the reduced consequence in executing sanitary, veterinary and legal norms lead to the formation of disintegrated subjective structure of slaughter animals, meat and meat processing market. Only the firms which are economically and technically strong have chances for the development. They are interested in the formation of capital groups. Such a co-operation will let the firms which are too weak individually achieve many financial and economic benefits and guarantee future development. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Ciepielewska M.: Raporty w sprawie integracji rolnictwa krajów Europy Środkowej i Wschodniej z Unią Europejską (II). "Wspólnoty Europejskie" 1995, nr 7-8, s. 29.
- Gawron W., Gruda M., Zawadzka D.: Ekonomiczna integracja polskiego rolnictwa z WE. Biała Księga Polska - Unia Europejska. Warszawa: Urząd Rady Ministrów, Biuro ds. Integracji Europejskiej oraz Pomocy Zagranicznej 1993, s. 9.
- Gąsiorowski A.: Konsekwencje przystąpienia Polski do WTO w aspekcie integracji europejskiej sektora rolnego. "Przemysł Spożywczy" 1995, nr 7, s. 228.
- Imbs B.: Poglądy USA na rozszerzenie Unii Europejskiej o kraje Europy Środkowo Wschodniej. "Przemysł Spożywczy" 1997 nr 8, s. 2-3 i 7.
- Jędrzejewski I.: Trzy lata reformy agrarnej we Wspólnocie Europejskiej (I). "Wspólnoty Europejskie" 1995, nr 10, s. 38.
- Leat Ph., Kupiec B.E., Oughton E.: Konkurencyjność polskiego sektora rolno-spożywczego. "Przemysł Spożywczy" 1997 nr 6, s. 2-7.
- Lis H.: Bariery w międzynarodowym obrocie mięsem. "Gospodarka Mięsna" 1994, nr 9, s. 11.
- Łącka I.: Konsolidacja branży mięsnej. Gospodarka Mięsna 1997 nr 10, s. 18-21.
- Łącka I.: Nisze rynkowe szansą dla małych przedsiębiorstw branży mięsnej. [w:] Agrobiznes i obszary wiejskie wobec integracji z Unią Europejską - nadzieje, szanse, obawy. Szczecin: Wydawnictwo TEXT 1997, s. 363.
- Łącka I.: Tworzenie grup kapitałowych w branży mięsnej szansą na rozwój w nowych warunkach rynkowych. [w:] Ekonomiczne i społeczne problemy przekształceń w rolnictwie w aspekcie wstąpienia do Unii Europejskiej. Szczecin: Akademia Rolnicza 1997, s. 111.
- Piskorz W.: Gospodarka rolno-żywnościowa Polski u progu negocjacji członkowskich z Unią Europejską. Przemysł Spożywczy 1997 nr 9, s. 21-23.
- Sadowska H.: System HACCP w ochronie bezpieczeństwa żywności. "Przemysł Spożywczy" 1997 nr 5, s. 6-10.
- Urban R., Drożdż J.: Koniunktura i stan finansowy przemysłu mięsnego. "Gospodarka Mięsna" 1995 nr 5, s. 20-22.
- Urban R.: Możliwości konsolidacji podmiotów przetwórstwa mięsnego. Mięso i Wędliny 1994, nr 2, s. 2.
- Urban R.: Przemiany strukturalne przemysłu spożywczego. "Przemysł Spożywczy" 1997 nr 10, s. 5-8.
- Urban R.: Przemysł spożywczy - dziś i jutro. "Przemysł Spożywczy" 1998, nr 1, s. 3.
- Cytowane przez
- ISSN
- 0324-8445
- Język
- pol