BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Brocki Henryk (Szczecińska Wytwórnia Wódek "Polmos"), Marek Stanisław (Uniwersytet Szczeciński)
Tytuł
Uwarunkowania współdziałania bieżącego i strategicznego w przemyśle spirytusowym
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 1998, nr 786, s. 205-213, bibliogr. 19 poz.
Tytuł własny numeru
Współdziałanie strategiczne w gospodarce
Słowa kluczowe
Przemysł spirytusowy, Współdziałanie przedsiębiorstw, Zmiany restrukturyzacyjne
Distilling industry, Cooperation of enterprises, Restructuring changes
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Praca dotyczy uwarunkowań współdziałania bieżącego i strategicznego przedsiębiorstw branży spirytusowej. W pierwszej części omawiane są uwarunkowania o charakterze historycznym i własnościowym, następnie ograniczenia o charakterze historycznym i własnościowym, następnie ograniczenia o charakterze ekonomicznym. Zwrócono uwagę na nieracjonalne działania organów reprezentujących właściciela. Wskazano na konieczność przeprowadzenia zmian o charakterze strukturalnym, technologicznym, organizacyjnym oraz w wsparciu procesów współpracy przez banki. (abstrakt oryginalny)

This paper refers to the conditions of actual and strategic co-operation of the firms from a spirit branch. In the first part, conditions with a historical and possesional character are talked over , then the economical restrictions are discussed. Man paid attention to the unreasonable acts of the organs which represent the owner. It is mentioned that it is necessary to realise changes with structural, technological and organisational character and in a support of the co-operation processes by banks. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Balcerowicz L.: Wolność i rozwój. Ekonomia -wolnego rynku. Kraków: Wydawnictwo Znak 1995.
  2. Bielski M.: Organizacja - istota, struktury, procesy. Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegol992.
  3. Brocki H., Zieliński P.: Możliwości i ograniczenia finansowania przemysłu spirytusowego. Zachodniopomorskie Forum FINANSE 95, Szczecin 1995.
  4. Brocki H.: Zróżnicowane stawki akcyzowe jako narzędzie sterowania branżą spirytusową. "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" nr 1/98.
  5. Dąbrowski M.: Od gospodarki planowej do rynkowej. "Ekonomista" 1991, nr 2-3, s. 189-198.
  6. Handbuch fur Brennerei md Alkoholwirtschaft. Balve: Zimmermann-Druck Verlag 1995.
  7. Handbuch fur Brennerei md Alkoholwirtschaft. Balve: Zimmermann-DruckVerlag 1994.
  8. Handuj Ch.: Wiek paradoksu. W poszukiwaniu sensu przyszłości. Warszawa: Dom Wydawniczy ABC 1996.
  9. Kneipe H.: Getreide und Kartoffelbrennerei. Stuttgart: Ulmer Verlag 1981.
  10. Litwinienko J.: Oferta informacyjna instalacji technologicznej do przemiennej produkcji etanolu bezwodnego lub rektyfikatu. Warszawa 1995, (maszynopis).
  11. Marek S.: Wpływ otoczenia na zachowanie przedsiębiorstw w procesie transformacji systemowej.
  12. Organizacja przyszłości. Red. F. Hesselbein, M. Goldsmith, R. Beckhard. Warszawa: Business Press 1998.
  13. Praca zbiorowa: Poradnik gorzelnika. Warszawa: NOT-Sigma 1994.
  14. Praca zbiorowa: Perspektywy rozwoju tynku napojów spirytusowych a liberalizacja w handlu między Polską a krajami Unii Europejskiej. Warszawa 1995.
  15. Program strategiczny dla przemysłu spirytusowego. IERiGZ, listopad 1994.
  16. Przegalińska M.J.: Jak uratować branżę spirytusową w Polsce. "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" nr 1/98.
  17. Truszewicz I.: Polmosy do prywatyzacji. "Rzeczpospolita" nr 187,12.08.1997.
  18. Urban R., Bielecki J., Drożdż J.: Stan polskiego przemysłu spirytusowego. Warszawa: EERiGŻ luty 1996.
  19. Warianty przekształceń sektora spirytusowego w Polsce - KRPS. Warszawa 30.11.1995.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu