BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bąk-Filipek Ewa (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Uwarunkowania konkurencyjności na rynku wołowiny
Conditions of the Competitiveness on the Beef Market
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 15-19, tab., bibliogr. 14 poz.
Słowa kluczowe
Rynek mięsny, Mięso wołowe, Przewaga konkurencyjna
Meat market, Beef meat, Competitive advantage
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Konkurencja jest wszechobecna w życiu gospodarczym i społecznym, chociaż nie zawsze jest to uświadomione, ale wszystkie podmioty, które występują na rynku ze sobą konkurują. Konkurencja dotyczy produktów finalnych, pojawiających się na rynku i wiążących cząstkę ogólnego popytu, ale również czynników wytwórczych. Problematyka kształtowania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw i gospodarstw w agrobiznesie ma duże znaczenie dla ustalania m.in. zakresu interwencjonizmu państwowego w tym sektorze. (abstrakt oryginalny)

The main objective of this paper is to analyse the conditions of the competitiveness on the beef market in Poland in the context Poland's integration with the EU. This article shows situation on the beef market after Poland's integration with the EU. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamowicz M. 1999: Konkurencja i konkurencyjność w agrobiznesie. Aspekty teoretyczne i praktyczne. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, Warszawa, nr 2-3.
  2. Adamowicz M. 2000: Polityka ochrony konkurencji a konkurencyjność w kompleksie rolno-żywnościowym. [w:] Możliwości poprawy konkurencyjności agrobiznesu. Wyd. AR Lublin, Lublin, s. 30.
  3. Bezpieczeństwo i jakość mięsa. Mięso, nr 10-11/2001, s. 21-22.
  4. Juchniewicz M. 2002: Zmienność i transmisja cen na rynku wieprzowiny. Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn.
  5. Juchniewicz M. 2001: Tendencje zmian cen skupu żywca i mięsa wołowego w latach 1980-1999. Rocz. Nauk. Zoot., T. 28, 2. Olsztyn.
  6. Kotarbiński J. 1999: Kształtowanie cen produktów mięsnych. Mięso i Wędliny nr 1, s. 44 i nast.
  7. Krugman P.R. 1987: Market Access and Competition in High Technology Industries: A Simulation Exercise. [in:] Kierzkowski H. (red.). Protection and Competition in International Trade, New York.
  8. Niezgoda D. 2000: Zarys sposobów poprawy konkurencyjności podmiotów gospodarczych. [w:] Możliwości poprawy konkurencyjności agrobiznesu. Wyd. AR Lublin, Lublin.
  9. Nowak D., Korzeniowski W. 2003: Czynniki wpływające na jakość mięsa wołowego. Gospodarka Mięsna, nr 2, s. 22.
  10. Oszczygieł A. 2000: Konkurencja jakościowa w zaopatrzeniu surowcowym w zakładach mięsnych w Łukowie. [w:] Możliwości poprawy konkurencyjności agrobiznesu. Wyd. AR Lublin, Lublin, s. 229.
  11. Porter M.E. 1992: Strategie konkurencji - metody analizy sektorów i konkurentów. Wyd. PWE, Warszawa, s. 54.
  12. Rudnik M. 2001: Czy polskie mięso może zagrażać unijnemu? Mięso, nr 6, Warszawa, s. 32.
  13. Wrzosek W. 1998: Funkcjonowanie rynku. Wyd. PWE, Warszawa, s. 62.
  14. Woś A. 2001: Konkurencyjność potencjalna polskiego rolnictwa. Wyd. IERiGŻ, Warszawa, s. 7-14.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu