BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Borowska Agnieszka (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Konkurencyjność na rynku produktów tradycyjnych i regionalnych w UE
Competitiveness on the Market of Traditional and Regional Products in the European Union
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 31-36, tab., rys., bibliogr. 14 poz.
Słowa kluczowe
Produkty żywnościowe, Produkty regionalne, Konkurencyjność wyrobów
Food products, Regional product, Products competitiveness
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Artykuł jest próbą przedstawienia podstawowych informacji na temat żywności tradycyjnej i regionalnej w UE, w tym w Polsce. Omówiono dotychczasowe korzyści, jak i potencjalnie przyszłe zagrożenia wynikające z początkowej fazy tworzenia się niszowego rynku tejże żywności. (abstrakt oryginalny)

The article attempts to present situation and basic information about traditional and regional food market at the European Union, especially in Poland. It describes past and future potential dangers resulting from the initial phase of creation of niche food alimentation market. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamkiewicz H.G. 2000: Produktywność jako czynnik wzrostu konkurencyjności polskich przedsiębiorstw w perspektywie integracji z Unią Europejską. [w:] Strategie wzrostu produktywności firmy (red. A. Stabryła). Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
  2. Competitiveness Advisory Group (Ciampi Group). 1995: Enhancing European Competitiveness. First report to the President of the Commission, the Prime Ministers and the Heads of State, June.
  3. European Commission. DG-AGRI [http://europa.eu.int/comm/agriculture].
  4. Folkeson C. 2005: Geographical Indications and Rural Development in the EU. p. 36 (maszynopis).
  5. Lassaut B. 2001: OLP sector in France. Development of Origin Labelled products: Humanity, Innovation and Sustainability. INRA-UREQUA, La Mans, France, November, p.3-8 I Project DOLPHINS 2001, Contract QLK5-2000-00593, France (maszynopis).
  6. Maniak G. 2005: Konkurencja i konkurencyjność we współczesnych badaniach ekonomii [mikro.univ.szczecin.pl], [w:] Teoretyczne aspekty gospodarowania (red. D. Kopiczyńska). Wyd. Kat. Mikroekonomii Uniwersytetu Szczecińskiego, s. 151-160.
  7. Mantura W. 2001: Systematyzacja czynników konkurencyjności przedsiębiorstwa przemysłowego. Organizacja i Zarządzanie, nr 32, Zeszyty Naukowe Politechniki Poznańskiej, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań, s. 217.
  8. Nomisma. 2000: Prodotti tipici e sviluppo locale. Il ruolo delle produzioni di qualitŕ nel futuro dell'agricoltura italiana, VIII Rapporto Nomisma sull'agricoltura Italiana. Bologna, November.
  9. Project DOLPHINS 2001: Contract QLK5-2000-00593, Development of Origin Labelled Products: Humanity, Innovation and Sustainability. Giovanni Belletti, Andrea Marescotti. Silvia Scaramuzzi, OLP sector in Italy. Universitŕ di Firenze - Dipartimento di Scienze Economiche, Firenze, Italia.
  10. Project DOLPHINS 2001: Contract QLK5-2000-00593, Development of Origin Labelled Products: Humanity, Innovation and Sustainability, Bernard Lassaut, OLP sector in France. INRA, Le Mans, France.
  11. Project DOLPHINS 2002: Contract QLK5-2000-00593, Development of Origin Labelled Products: Humanity, Innovation and Sustainability. OLP sector in Portugal. António Fragata, Maria Manuela Leitǎo. INIA-EAN_DEEESA, Oeiras, Portugal.
  12. Starczewska-Krzysztoszek M. 2006: Konkurencyjność małych i średnich przedsiębiorstw. Raport z badań "Monitoring kondycji sektora MSP 2006". PKPP Lewiatan, maj.
  13. www.eurostat.pl.
  14. www.minrol.gov.pl
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu