BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Chechelski Piotr (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Znaczenie korporacji transnarodowych w polskim eksporcie żywności
The Importance of Multinational Corporations in Polish Export of Food
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 42-46, tab., bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Handel artykułami żywnościowymi, Eksport, Korporacje międzynarodowe
Food industry, Food trade, Export, International corporation
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Przedstawiono analizę wpływu korporacji transnarodowych na wysokość obrotów w polskim eksporcie żywnością w poszczególnych działach przemysłu spożywczego w latach 2000-2006. Działy pogrupowano według udziału firm globalnych. Okazało się, że większy udział w eksporcie żywności mają firmy krajowe niż korporacje transnarodowe, a tym ostatnim bardziej zależało na opanowaniu rynku polskiego. (abstrakt oryginalny)

The analysis of influence of multinational corporations on turnover ratio of Polish export of food, in particular food trade sections in years 2000-2006 has been presented. The sections have been arranged according to a market share of global companies. Research reveals that domestic companies have a greater share in export of food than multinational corporations, which wanted to capture Polish market. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Chechelski P. 2006: Wpływ procesów globalizacji na polski przemysł spożywczy. IERiGŻ-PIB, Komunikaty Raporty Ekspertyzy, z. 517 Warszawa.
  2. Rycombel D. 2007: Eksport przemysłu spożywczego za lata 2003-2005. [w:] Stan wdrożenia systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Program Wieloletni 2005-2009, nr 42. IERiGŻ-PIB Warszawa.
  3. Szczepaniak J. 2007: Konkurencyjność polskiego sektora żywnościowego po wejściu do Unii Europejskiej [w:] Zmiany w sektorze żywnościowym po rozszerzeniu UE. IERiGŻ - PIB, Program Wieloletni 2005-2009, nr 57, s. 36.
  4. Urban R. 2007a: Ocena stanu polskiej gospodarki żywnościowej po wejściu do UE (w trzecim i czwartym roku). [w:] Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Materiały konferencyjne, Pułtusk 12-14 grudnia 2007. IERiGŻ - PIB, Warszawa.
  5. Urban R. 2007: Tendencje rozwojowe polskiego przemysłu spożywczego. Przemysł Spożywczy, nr 8, s. 20.
  6. Żorska A. 2007: Korporacja transnarodowa. Przemiany, oddziaływanie, wyzwania. PWE, Warszawa, s. 26.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu