- Autor
- Czyżewski Andrzej (Akademia Ekonomiczna w Poznaniu), Danilczuk Joanna (Akademia Ekonomiczna w Poznaniu)
- Tytuł
- Konkurencyjność polskiego rynku drobiu i jaj w wymianie z Unią Europejską
Competitiveness of Polish Poultry Food and Egg Products in Trade with the EU Countries - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 56-61, tab., bibliogr. 17 poz.
- Słowa kluczowe
- Produkty rolne, Wymiana handlowa, Konkurencyjność wyrobów, Przemysł drobiarski
Agricultural products, Trade exchange, Products competitiveness, Poultry industry - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Oceniono czynniki warunkujące konkurencyjność polskiego rynku drobiu i jaj w wymianie z UE. Posłużono się wskaźnikami ex post opartymi na udziałach w rynku i handlu, wskaźnikiem trade coverage oraz różnicami w poziomach cen pomiędzy Polską a krajami UE. Dokonano także oceny wskaźników jakościowych, umożliwiających osiągnięcie konkurencyjności. (abstrakt oryginalny)
The aim of the paper is to identify the factors influencing the competitiveness of market poultry - food and eggs to other countries of the EU. Some market and trade shares indicators, trade coverage, prices level and qualitative indicators were used to make this analysis. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Adamowicz M. 1999: Konkurencja i konkurencyjność w agrobiznesie. Aspekty teoretyczne i praktyczne. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 2-3.
- Adamowicz M. 2005: Wobec globalizacji. Nowe Życie Gospodarcze. Dodatek specjalny.
- Analiza polskiego handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi w latach 2002-2006. 2007: FAPA, Warszawa.
- Arend A. 2006: Źródła przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw sfery agrobiznesu. Agrobiznes, tom 1, nr 1118.
- Bartosik K. 2002: Udział czynnika pracy w handlu zagranicznym Polski. Gospodarka Narodowa, nr 5/6.
- Berdo J. 2006: Zrównoważony rozwój. W stronę życia w harmonii. Earth Conservation, Sopot.
- Borchert E., Reinecke S. 2006: Eating, drinking, smoking - comparative price levels. [in:] 37 European countries for 2006. Eurostat.
- Grzeszak A. 2006: Raport co napędza gospodarkę. Polityka, nr 15 (2600).
- Guzek M. 1993: Analiza komparatywnych przewag Polski wobec UE w zakresie wybranych produktów rolnych i spożywczych.
- [http://ec.europa.eu/agricultare/publi/agrep/index_en.htm].
- [http://www.nbp.pl].
- Jaworska M., Witczak A. 2004: Konkurencyjność polskiej wieprzowiny na rynku Unii Europejskiej. Problemy rolnictwa światowego. Tom XII. SGGW, Warszawa.
- Łuczka-Bakula W. 2007: Rynek żywności ekologicznej. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
- Rowiński J. 2005: Handel rolno-spożywczy - co się zmieniło po akcesji. Wspólnoty Europejskie, nr 4 (161).
- Stalenga J., Kuś J. 2007: Rolnictwo ekologiczne w Polsce i UE. [w:] Możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Studia i Raporty, IUNG, nr 6, Puławy.
- Szulce H. 2001: Uwarunkowania i możliwości sterowania ryzykiem w produkcji rolnej. Wyd. AE w Poznaniu.
- Woś A. 2003: Konkurencyjność polskiego sektora żywnościowego. Synteza. IERiGŻ, Warszawa.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol