BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Czyżewski Andrzej (Akademia Ekonomiczna w Poznaniu), Danilczuk Joanna (Akademia Ekonomiczna w Poznaniu)
Tytuł
Konkurencyjność polskiego rynku drobiu i jaj w wymianie z Unią Europejską
Competitiveness of Polish Poultry Food and Egg Products in Trade with the EU Countries
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 56-61, tab., bibliogr. 17 poz.
Słowa kluczowe
Produkty rolne, Wymiana handlowa, Konkurencyjność wyrobów, Przemysł drobiarski
Agricultural products, Trade exchange, Products competitiveness, Poultry industry
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Oceniono czynniki warunkujące konkurencyjność polskiego rynku drobiu i jaj w wymianie z UE. Posłużono się wskaźnikami ex post opartymi na udziałach w rynku i handlu, wskaźnikiem trade coverage oraz różnicami w poziomach cen pomiędzy Polską a krajami UE. Dokonano także oceny wskaźników jakościowych, umożliwiających osiągnięcie konkurencyjności. (abstrakt oryginalny)

The aim of the paper is to identify the factors influencing the competitiveness of market poultry - food and eggs to other countries of the EU. Some market and trade shares indicators, trade coverage, prices level and qualitative indicators were used to make this analysis. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamowicz M. 1999: Konkurencja i konkurencyjność w agrobiznesie. Aspekty teoretyczne i praktyczne. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 2-3.
  2. Adamowicz M. 2005: Wobec globalizacji. Nowe Życie Gospodarcze. Dodatek specjalny.
  3. Analiza polskiego handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi w latach 2002-2006. 2007: FAPA, Warszawa.
  4. Arend A. 2006: Źródła przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw sfery agrobiznesu. Agrobiznes, tom 1, nr 1118.
  5. Bartosik K. 2002: Udział czynnika pracy w handlu zagranicznym Polski. Gospodarka Narodowa, nr 5/6.
  6. Berdo J. 2006: Zrównoważony rozwój. W stronę życia w harmonii. Earth Conservation, Sopot.
  7. Borchert E., Reinecke S. 2006: Eating, drinking, smoking - comparative price levels. [in:] 37 European countries for 2006. Eurostat.
  8. Grzeszak A. 2006: Raport co napędza gospodarkę. Polityka, nr 15 (2600).
  9. Guzek M. 1993: Analiza komparatywnych przewag Polski wobec UE w zakresie wybranych produktów rolnych i spożywczych.
  10. [http://ec.europa.eu/agricultare/publi/agrep/index_en.htm].
  11. [http://www.nbp.pl].
  12. Jaworska M., Witczak A. 2004: Konkurencyjność polskiej wieprzowiny na rynku Unii Europejskiej. Problemy rolnictwa światowego. Tom XII. SGGW, Warszawa.
  13. Łuczka-Bakula W. 2007: Rynek żywności ekologicznej. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
  14. Rowiński J. 2005: Handel rolno-spożywczy - co się zmieniło po akcesji. Wspólnoty Europejskie, nr 4 (161).
  15. Stalenga J., Kuś J. 2007: Rolnictwo ekologiczne w Polsce i UE. [w:] Możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Studia i Raporty, IUNG, nr 6, Puławy.
  16. Szulce H. 2001: Uwarunkowania i możliwości sterowania ryzykiem w produkcji rolnej. Wyd. AE w Poznaniu.
  17. Woś A. 2003: Konkurencyjność polskiego sektora żywnościowego. Synteza. IERiGŻ, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu