BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Dudek Hanna (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Elastyczności cenowe popytu na żywność -analiza na podstawie modelu LA/AIDS
Price Elasticities of Food Demand -Analysis of LA/AIDS Model
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 62-67, bibliogr. 14 poz.
Słowa kluczowe
Żywność, Popyt, Elastyczność cenowa, Gospodarstwa domowe, Modele ekonometryczne
Food, Demand, Price elasticity, Households, Econometric models
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Przedstawiono modelowanie popytu na żywność na podstawie układu równań popytowych. W celu określenia wpływu zmiany cen na wielkość popytu rozważono skompensowane i nieskompensowane cenowe elastyczności popytu. Pierwsze z nich odnoszą się tylko do efektów substytucji, drugie zaś obejmują reakcje popytu na zmiany cen i dochodu. Na podstawie oszacowanych parametrów modelu LA/AIDS wyznaczono i zinterpretowano cenowe własne i mieszane elastyczności popytu. (abstrakt oryginalny)

The objective of this research is to analyse food consumption patterns in retirees' households in Poland. Cross-sectional household data from Household Budget survey in year 2003 are used. For a complete demand system analysis we apply linearly approximated Almost Ideal Demand System (LA/AIDS). We present results of estimates of own and cross-price elasticities of demand for eight aggregate food groups products using LA/AIDS model. The estimates of compensated own price elasticities for some groups of food are noticeably smaller than uncompensated. This indicates that income effect of their price change on their own quantity demanded is highly important when purchasing these food groups. Absolute value of own price elasticities confectionary are estimated as the lowest and for vegetables as the highest. Knowledge of demand elasticities gives us an overview of consumption habits. Further food demand analysis should be continued in order to reveal trends and differences between various groups of polish households. This would be an important information for policy makers, researchers and marketing companies. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamowicz M. 2000: Elastyczność podaży i popytu. Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych, red. E. Majewski, G. Dalton SGGW, Warszawa, 107-120.
  2. Deaton A., Muellbauer J. 1980: An almost ideal demand system. American Economic Review, vol. 70, nr 3, 312-26.
  3. Doornik J. A., Henry D. F. 1997: Modeling Dynamic Systems Using PcFiml 9.0 for Windows International Thomson Business Press, London, 217-221.
  4. Edgerton D. L. ed. 1996: The econometrics of demand systems. Kluwer Academic Publisher, Dordrecht-Boston-London, 59-66.
  5. Hayes, D.J., Wahl, T.I., Williams, G.W. 1990: Testing restrictions on a model of Japanese meat demand. Am. J. Agric. Econ., vol. 72, nr 3, 556-566.
  6. Hossain F., Jansen H. H. 2000: Lithuania's food demand during economic transition. Agricultural Economics vol. 23, nr 1, 31-40.
  7. Mdafri A., Brorsen B. W. 1993: Demand for red meat, poultry, and fish in Morocco: an almost ideal demand system. Agricultural Economics, vol. 9, nr 2, 155-163.
  8. Moschini, G. 1995: Units of measurement and the Stone index in demand system. American Journal of Agricultural Economics, vol. 77, nr 1, 63-68.
  9. Nasiłowski M. 1995: System rynkowy. Podstawy mikro- i makroekonomii. Wydawnictwo Key Text, Warszawa, 62, 78-79.
  10. Regorsek D., Erjavec E. 2007: Food demand in Slovenia. Acta Agriculturae Slovenica, vol. 89, nr 1, 221-232.
  11. Rembisz W. 2004: Wspólny rynek i polityka rolna - funkcjonowanie, mechanizmy, informacja - wprowadzenie. [w:] Rynki rolne, funkcjonowanie, regulacja i interwencja a informacja ABG S.A. w konsorcjum z ABC Poland Sp. z o.o. oraz CEEN GmbH, Warszawa, 7-25.
  12. Szajner P. 2004: Rynek cukru i miodu - charakterystyka, regulacje i informacja. [w:] Rynki rolne, funkcjonowanie, regulacja i interwencja a informacja, ABG S.A. w konsorcjum z ABC Poland Sp. z o.o. oraz CEEN GmbH, Warszawa, 112-121.
  13. Suchecki B., Welfe A. 1988: Popyt i rynek w warunkach nierównowagi. PWE, Warszawa, 23-26.
  14. Varian H. 1992: Microeconomic Analysis. W. W. Norton & Company, New York - London, 107-108.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu